Fossilnedrustning

För snart ett år sedan möttes världens ledare i Stockholm för att fira 50 årsjubileet av FN:s första miljökonferens i hopp om att öka takten i omställningen. För att hejda klimatförändringarna måste utsläppen från fossila bränslen kraftigt minska, i Malmö måste takten fördubblas redan nu för att uppnå vårt mål för 2030.

Med regeringens nya politik kommer utsläppen att öka och Sverige är nu inte längre en föregångare, men Malmö kan vara det.

Malmö har ju blivit en av de 7 svenska städerna i EUs Cities Mission, som ska agera föregångare för att Europas städer snabbare ska lyckas ställa om till klimatneutrala. Dessa föregångare ska ta modiga och konkreta steg som verkligen vänder utsläppskurvorna och samtidigt bidrar till ett mer hållbart och inkluderande samhälle. En europeisk version av klimatkontrakt för städer, inspirerat av Klimatkontrakt 2030 som utvecklats i Sverige, kommer att vara ett av verktygen.

Fossilnedrustningsavtalet är ett globalt initiativ, ett initiativ för att fasa ut fossila bränslen med globala åtaganden och konkreta planer. Förutom stater som Vanuatu y Tuvalu har en del regioner och över 70 städer skrivit under detta avtal, som t. ex. Warszawa, London, Lima, Los Angeles, Berlin och Oslo för att bara nämna några. Malmö skulle också kunna vara en av dessa städer!

Att skriva under detta avtal kostar inget men det ger rätt signaler och förpliktar, så jag yrkar bifall till motionen!

 

Foto: Emmalisa Pauly

 

Kopiera länk