Nämndeinitiativ

Gunilla Ryd och Tobias Petersson lämnade in ett nämndeinitiativ för att öka Malmöbornas insyn i det politiska arbetet med Malmös Miljöprogram.

Läs deras initiativ här:

I en välfungerande demokrati är det viktigt att medborgarna har kunskap om och inflytande över hur samhällets utveckling och hur de påverkas av olika beslut och åtgärder. I detta spelade stadsområdesnämnderna en viktig roll men sedan de upplöstes har den regelbundna medborgardialogen blivit alltmer sporadisk och Malmöbornas insyn i nämndernas arbete och beslut har minskat.

Malmös Miljöprogram 2021-2030 berör hela Malmö, alla Malmöbor och kräver hela civilsamhällets medverkan. För att vi ska lyckas uppnå målen är kunskap och inflytande av högsta betydelse vad gäller både målen och de åtgärder som styr oss framåt. Det är därför inte bara rimligt utan även nödvändigt att allmänheten ges insyn i nämndens arbete, dess beslut och skälen bakom. Rimligt är det också att allmänheten ges möjlighet att höra de politiska partiernas och dess företrädares argumentation i de olika ärendena. Detta uppnås enklast genom öppna nämndsmöten, något vi ser som en naturlig del i det kunskapslyft och den kompetensutveckling som krävs för att uppnå vår klimat- och miljömål. En bättre förståelse för MNs arbete tror vi skulle kunna bidra till att fler medborgare vill teckna klimatkontrakt.

Enligt kommunallagen, 6 kap. 19 a§, ges en kommunal nämnd möjlighet till och rätten att besluta om dess sammanträden ska vara offentliga. De enda förutsättningarna är att fullmäktige medger och såklart att myndighetsutövande och sekretessbelagda ärenden inte handläggs offentligt.

Öppna nämndsammanträden är inget nytt, det infördes redan 1994.
Syftet var framförallt att ge medborgarna större möjlighet till insyn och information i den kommunala verksamheten. I Malmö tillämpas öppna sammanträden endast i Funktionsstödsnämnden. Där inleds varje möte med att allmänheten ges möjlighet att inte bara lyssna utan också att ställa frågor.

Grundskolenämnden har gett sin förvaltning i uppdrag att ge förslag på en organisation där nämndens sammanträden till viss del är öppna. Det är också värt att nämna att ledamöter från bland annat S och L har i riksdagen aktivt argumenterat för en utvidgning av möjligheterna till öppna nämndsammanträden.

Vi i Vänsterpartiet föreslår av alla dessa skäl att nämnden ger förvaltningen i uppdrag återkomma med förslag på en organisation för vilken nämndens sammanträden som helhet eller till viss del kan vara öppna för allmänheten.

Kopiera länk