Staden ska vara en helhet
Stadsplanering handlar om att ordna goda livsmiljöer så att den fungerar för alla människor utifrån individuella förutsättningar. Oavsett, ålder, kön eller funktionsförmåga.
Den ska attrahera människor till att vilja bo, verka och besöka staden.
Det är viktigt att påminna sig om att stadsplanering är till för människor och deras behov. När vi står inför olika val vid stadsplanering är det lätt att teknik och ekonomi blir det styrande, låt oss komma bort från detta beteendemönster!
Det är viktigt att vi ser staden som en demokratisk arena, där olika livsmiljöer bidrar till relationsfrämjande sammanhang/möten, delaktighet och inkludering av stadens invånare.
Historien visar att Malmöbor tycker att hittills gjorda prioriteringar av gående och cyklister är något de stödjer. Vänsterpartiet vill att prioriteringarna om en tät, nära och grön stad förstärks ytterligare genom att satsa på bilfri stadskärna och en utökad blågrön infrastruktur.
Investeringar i cykel- och gångtrafik måste utvecklas under kommande år. Det är även viktigt att den kulturella infrastrukturen i form av till exempel bibliotek och allaktivitetshus byggs i takt med att Malmös befolkning ökar.
Det är viktigt att lyfta och hålla blicken på målet om en enad och klimatsmart stad, en hälsofrämjande livsstil med inkluderade, aktiva och engagerade invånare. Att inte låta lokala utmaningar vid planering av stadens olika delar hämma helheten…varje bit ska bidra till att främja och utgöra en viktig pusselbit för att ena staden i en gemensam identitet och riktning.
I Vänsterpartiets budgetförslag finns en rad konkreta åtgärder; vi vill att staden ska försätta bygga hyresrätter där människor har råd att bo förtäta staden på redan hårdgjorda ytor. Utbyggnaden av staden ska inte ske på bördiga åkermarker eller genom utbyggnader i Öresund.
göra prioritera satsningar som främjar en grön och blandad stad. Mindre asfalt och fler träd är en nödvändighet för att klara kommande klimatmutmaningar!
Vi behöver en stadsplanering som främjar en resursfördelning som är likvärdig för hela staden.
Stadsbyggnad handlar om konsten att bygga/utveckla och stärka/bibehålla stadens identitet samtidigt som att planera långsiktigt, det handlar om att ta ansvar för samhällsutvecklingen som formger våra gemensamma livsmiljöer.
Låt oss inte resa hinder i vårt mål om att väva ihop staden till en helhet.
Foto Emmalisa Pauly