Lek mera
Ett av delmålen i Malmös nuvarande miljöprogram fastställer att staden ska ställa om till en mer cirkulär ekonomi där produkter, material och resurser nyttjas fullt ut. Miljömålen ska också kopplas ihop med social och ekonomisk hållbarhet.
En verksamhet som förenar dessa mål är just lekoteken, ett bibliotek som i stället för böcker lånar ut leksaker och samtidigt utgör en mötesplats för medborgarna. De har också ett jämställdhets perspektiv då det erbjuder alla barn, oberoende av socioekonomisk bakgrund, möjligheten att låna hem leksaker i 3 – 4 veckor eller mer. De erbjuder även en plats där barnen kan leka. På så sätt kan barnen leka fritt, på plats eller hemma, en annan viktig aspekt av barnens utveckling.
Verksamheten bygger på volontärer som ansvarar för utlåning, men som också hjälper barnen och stöttar lekandet. Den vänder sig också till ett ålderspann (från 3-4 år upp 10-12), som inte har så stor glädje av de olika fritidsverksamheter som staden redan erbjuder. Och precis som med Fritidsbanken kan våra medborgare skänka leksaker till ett sådant lekotek.
Lekotek finns sedan många år tillbaka i Geneve, en stad något mindre än Malmö, som har 12 stycken. Lekoteken bidrar till hållbarheten genom att leksakerna cirkulerar, men även genom att behovet av att köpa egna leksaker minskar då de kan lånas. Barn tröttnar ofta på leksaker efter en tid, detta blir ett sätt att leka av sig och att tillfredsställa den naturliga nyfikenhet.
Sådan verksamhet skulle med fördel kunna utvecklas i anknytning till andra kommunala verksamheter eller platser som våra medborgare ofta besöker, tex. vårdcentraler, speciellt BVC, Returen, Rosengård centrum eller andra köpcentrum. De skulle också kunna vara en del av den existerande biblioteksverksamheten.