Kultur till folket
“En slumrande vänster inte kan väcka Malmös nattliv”, skrev Centerpartiets Anton Sauer i Sydsvenskan häromdagen. Vi fick inte svara honom i tidningen, men tänker att debatten kan göra sig väl även här i kommunfullmäktige.
För det första verkar Anton Sauer ha missat att Vänsterpartiet är i opposition i Malmö. Vi är alltså till skillnad från Miljöpartiet, som han gärna klumpar ihop oss med i tidningen, inte med och styr i Malmö stad.
Vi är dessutom det enda vänsterpartiet av de två och kan knappast anklagas för att föra en slumrande tillvaro. Vi var trots allt det enda partiet som växte med flera procent i förra valet, vi har en medlemstillströmning både i Malmö och på nationell nivå som andra partier bara kan drömma om – vi är ett parti som förenar både parlamentarism med just den aktivism Anton Sauer verkar vilja vara en del av. Vårt parti lockar tusentals människor till olika kulturella evenemang flera gånger per år, inte minst i samband med internationella kvinnodagen och 1 maj.
Men det mest fatala misstag Anton Sauer gör i debatten är att tro att stadsplanering inte har någonting med kultur att göra. Möjligheten för det fria kulturlivet att blomstra har allt med just stadsplanering att göra.
Ju mer satsningar på kommersiella lokaler, desto färre föreningar, replokaler eller ateljéer får plats. Ju mer satsningar på biltrafik, desto mindre utrymme finns för grönytor och platser för människor att mötas och utbyta tankar och erfarenheter. Ju större satsningar på kultur sponsrad av företag, desto mindre utrymme för just det där fria kulturlivet som även Anton Sauer säger sig vilja ha.
Till skillnad från Centerpartiet vill inte vi i Vänsterpartiet byråkratisera mer med ytterligare medel till politiska poster och overksamma forum. Vi vill istället se satsningar som möjliggör för fler Malmöbor att ta del av och utöva kultur i hela staden.
Vi vill inte se kapitalet styra tillgången till kultur vare sig genom att införa Centerpartiets förslag om dyra marknadshyror eller genom så kallad sponsring från näringslivet.
Det offentliga, det vill säga kommun, stat och region, har ett ansvar för att kulturlivet tillgängliggörs och möjliggörs. Som politiskt parti lägger vi oss inte i vilken kultur som skapas, principen om armlängds avstånd mellan politiken och kulturen är grundläggande.
Det vi däremot anser är att det är politikens ansvar att möjliggöra att kulturen kan finnas, utvecklas och leva på rimliga villkor i hela vår stad.
Foto Emmalisa Pauly