Kommunalpolitik

Låt barnen leka

Äventyrsavdelningar på förskolor kan nu sägas vara något som satts i system. Äventyrsavdelning innebär att en avdelning på förskolan, i detta fall 24 barn, inte beräknas använda förskolans gård överhuvudtaget. Avdelningens utevistelser sker i stället stadens parker, på lekplatser, stränder osv. dit avdelningen tar sig på cykel.

Äventyrsavdelningar är sannolikt både givande och pedagogiskt gynnande i många avseenden. Vänsterpartiet är för äventyrsavdelningar i sig, men inte som ett sätt att maximera antalet barn på förskolor utan att tilldela dem de friytor som riktlinjerna förespråkar.

Alla vet att vädret i Malmö inte är solsken och milda vindar, åtminstone fyra månader om året. Vi som är föräldrar kanske inte huvudsakligen planerar utflykter till parker och stränder just de månaderna. Åtminstone inte varje vardag. I och med trenden med äventyrsavdelningar är det dock exakt vad förskolepersonalen förväntas göra.

Vi vet att utevistelse är bra för barnens hälsa och lärande, därför är det viktigt att dessa möjliggörs även dagar när regnuppehållen är korta. Att barnen inskrivna på äventyrsavdelning då kan vistas på förskolans gård skulle möjliggöra detta. Vi bör också minnas att vi har ett arbetsgivaransvar.

Jag har inte pratat med en enda person som jobbar på förskola eller facklig representant som tycker att äventyrsavdelningar utformade som i detta ärende är en lysande idé.

Äventyrsavdelningar har också dykt upp i detaljplaner utan att någon risk- och konsekvensanalys genomförts, åtminstone har inte förskolenämnden fått ta del av en sådan.

Vänsterpartiet yrkar att förskolan planeras för 80 barn. Detta för att möjliggöra tillräcklig friyta för samtliga barn inskrivna på förskolan och i förläningen främja barnens och personalens hälsa.

I liggande ärende planeras en förskola där friytor på förskolans gård inte når upp till riktlinjerna. Istället föreslås ett undantag som innebär att förskolan använder sig av en park i närheten.

Utflykter till parker är givetvis bra, men kräver mer av personalen. Utflykter som ersätter vistelse på förskolans gård förutsätter att förskolan alltid är fullt bemannad, vilket vi vet är önsketänkande snarare än verklighet. Även med full bemanning kräver icke inhägnade parker mer av personalen än inhägnade förskolegårdar. Vi vet att personalens arbetsmiljö, redan som det är, saknar fullständigt gynnsamma förutsättningar.

Jag har tidigare lyft att vi vet att utevistelse är bra för barnens hälsa och lärande. Därför bör vi möjliggöra att dessa sker, alla dagar oavsett bemanning, väder och vind. Detta görs inte genom att undantag blir regel, genom att ta varje tillfälle i akt att kapa i friytorna på förskolors gårdar. I stället riskerar det här förfarandet att minska förutsättningar för utevistelser vilket inte främjar barnens hälsa och lärande.

Vänsterpartiet yrkar att förskolan planeras för det antalet barn som möjliggör att tillgodose stadsbyggnadsnämndens och miljönämndens riktlinjer både inom- och utomhus.

 

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk