Stadsplanering för jämlikhet, solidaritet och hållbarhet
I Vänsterpartiets Malmö ska stadsplanering användas som verktyg för att åstadkomma ett jämlikt, solidariskt och hållbart Malmö med fokus på tillgänglighet för barn och äldre. Malmö är en stad som växer och Vänsterpartiet vill att staden ska växa hållbart.
När staden växer och vi blir fler Malmöbor behöver vi planera för gemensamma och inkluderande platser som är tilltalande och tillgängliga för alla. Det är viktigt att staden inte växer på bördig åkermark eller genom utfyllnad i Öresund. Det är viktigt att göra billiga hyresrätter tillgängliga för de som mest behöver dessa bostäder. Vänsterpartiet vill att staden i hög utsträckning ska fortsätta bygga hyresrätter där låginkomsttagare har råd att bo samt förtäta staden på redan hårdgjorda ytor.
Vi behöver göra prioriteringar som främjar en utveckling som är likvärdig för hela staden, där de tekniska förvaltningarna samverkar med stadens övriga förvaltningar för att skapa trygga och inkluderande miljöer. Det handlar om att mötas på lika villkor. Det är detta som på lång sikt skapar trygghet för alla Malmöbor.
Vi behöver prioritera satsningar som främjar en; nära, tät, grön, blandad och klimatsmart stad. För att öka den biologiska mångfalden men också för att skydda oss mot skyfall och värmeböljor… Mindre asfalt och fler träd är en nödvändighet!
I Vänsterpartiet vet vi att staden kan och bör ta större ansvar för att utjämna skillnaderna i stadens offentliga rum, mellan attraktiva och eftersatta bostadsområden. Detta är nödvändigt för att systematiskt och långsiktigt kunna arbeta med attraktiviteten och tryggheten i de eftersatta områdena i staden. Vi behöver göra satsningar som förenar stadens olika delar och dess invånare. Vi vet att processen för att förändra staden kräver åtgärder som är långsiktiga och löper över tid som kräver enighet över blockgränser. Kortsiktiga prioriteringar som görs främjar inte alltid Malmös högt uppsatta mål. Genomförandet av vissa mål styrs ibland av något föråldrat arbetssätt, te.x behöver alla cykelvägar verkligen asfalteras … hårdgjorda ytor ska minska och inte öka!
Vi vet också att högt uppsatta mål tenderar att grusas när de ska omsättas i praktiken. För det är så mycket annat som styr än det som skrivs i kommunala planer. I slut ändan kan ofta andrar faktorer som styr såsom kortsiktiga budgetar, konventionella tekniska lösningar när den praktiska delen av görandet tar vid.
Jag vill tro att vi i denna församling kan bortse från våra meningsskiljaktigheter och på riktigt kraftsamla över blockgränserna för att åstadkomma en stad som andas omsorg och är klimatsmarta, attraktiv och är tillgänglig.
Sadiye Altundal (V)