Använd språkkompetensen

Många gånger har det sagts att språket är en viktig nyckel till god äldreomsorg – Detta är riktigt oavsett språk! Det är viktigt att personalen kan svenska, men det är också viktigt att använda övrig språkkompetens som personalen besitter.

Nästan en tredjedel av Malmös äldre är födda i ett annat land än Sverige och andelen utrikesfödda äldre Malmöbor kommer att öka. Hos befolkningen 55–64 år är över 40% utrikesfödda. Hos många äldre med annat modersmål än svenska avtar förmågan att uttrycka sig i det inlärda språket. Ibland på grund av kognitiva svårigheter, men oftare för att språket används mindre när man slutat jobba. Att kunna uttrycka sig på modersmålet går mycket enklare.

Samtidigt har många anställda i Hälsa, vård och omsorgsförvaltningen språkkompetens på de modersmål som äldre i Malmö har. Vad vore då bättre än att matcha personalens språkkompetens med äldres modersmål och språkbehov. Till viss del görs detta lokalt redan idag. Men många gånger ses inte språkkompetens i andra språk som kompetens, eller osynliggörs, och någon matchning görs inte även om det vore enkelt.

Självklart finns det även andra behov som behöver matchning. Medicinska behov ska självklart matchas med medicinsk kompetens. Men dessa krav står inte i motsättning till att ta tillvara språkompetenser och synliggöra dem. Svårighet att uttrycka sig och bli förstådd leder till social isolering och sämre livskvalitet. När språkkompetens inte används försvåras möjligheten att ge god vård och omsorg.

Motionen “Synliggör och använd språkkompetensen inom äldreomsorgen” föreslår att Hälsa, vård och omsorgsförvaltningen får i uppdrag att ta fram en policy för att stödja och lyfta vikten av språkmatchning. Samt att synliggöra språkkompetens för att underlätta för äldre och anhöriga att välja äldreboende.

Jag yrkar bifall till motionen.

Anders Andersson (V)

Foto: Emmalisa Pauly

Kopiera länk