Brott mot minoritetslagen?

Minoritetslagen paragraf 5 lyder:
Förvaltningsmyndigheter ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem och så långt som möjligt samråda med minoriteterna i sådana frågor. I ärendet framgår inte att samråd skett.
I maj 2021 kom en dom från Förvaltningsrätten i Malmö som upphävde ett beslut som grundskolenämnden fattat, om sådant som berör nationella minoriteter – beslutet upphävdes för att samråden varit undermåliga. I domen kan vi läsa att ”lydelsen förvaltningsmyndigheter ska ge de nationella minoriteterna möjlighet till inflytande i frågor som berör dem gäller en lagstadgad skyldighet som myndigheter i förekommande fall har att uppfylla på något sätt.

Det sagda innebär alltså inte att en nationell minoritets synpunkter som lämnas vid t.ex. ett samråd alltid måste beaktas vid beslutsfattandet. Förvaltningsrättens uppfattning är dock att en nödvändig förutsättning för att en nationell minoritet ska kunna anses ha getts möjlighet till inflytande, är att ett politiskt organ som beslutar i en fråga som berör en sådan minoritet åtminstone ges möjlighet att inför beslutet överväga eventuella sådana synpunkter”.

Så har alltså inte skett och ingen kan väl påstå att beslut i det här ärendet inte skulle beröra de nationella minoriteterna. Samråd, som vi alla vet, sker i ett skede där det fortfarande är möjligt för
nationella minoriteter att påverka ett kommande beslut. Klubbar vi igenom kommunstyrelsens förslag till beslut, bryter vi medvetet mot minoritetslagen. Vänsterpartiet hoppas att vi inte ska vandra den vägen en gång till därför yrkar vi på återremiss med syfte att genom strukturerade samråd inhämta nationella minoriteters synpunkter i ärendet.

Nina Jakku (V)

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk