Röd politik för grön omställning

Klimat- och miljökrisen kräver en omgående omställning och alla våra beslut måste ta hänsyn till den akuta kris som vi befinner oss i. Det är den mänskliga aktiviteten och vår livsstil som orsakat den globala uppvärmningen och miljöförstörelsen, då vi överskridit naturens gränser. Det är de rika länderna och deras vinstjakt som drivit på denna negativa utveckling. Men det är politikens, inte individens ansvar att göra Malmö till en hållbar stad. Denna omställning innebär en möjlighet att bygga en bättre stad med mer grönytor, friskare luft, kollektiva och aktiva transporter och fler jobb. All vår politik måste syfta till att våra klimat och miljömål uppnås, ekologisk och klimatmässig hållbarhet måste gå hand i hand med social och ekonomisk hållbarhet.

I Vänsterpartiets Malmö leder klimatkrisen till en radikal och handlingskraftig politik som skyndsamt fasar ut fossila bränslen och ställer om vårt samhälle för att hållas inom de gränser naturen sätter upp. Det är inte målen i sig som ska reglera vår verksamhet, utan de fastställs av planetens gränser, något som forskningen ständigt påminner oss om.

Malmös har som målsättning att vara en ledande miljöstad och  uppfylla Paris-avtalet. Men våra miljö redovisningarna visar att staden misslyckas på nästan alla områden. Och med nuvarande takt är det uppenbart att vi inte kommer att nå målen. Vi vill därför se en radikal och handlingskraftig klimat- och miljöpolitik som visar att Malmö stad vågar och kan gå före.

I Vänsterpartiets Malmö planerar vi inte för bilarna utan vi planerar för en stad det går att leva i. Vi vill ha ett människocentrerat tillvägagångssätt i vår stadsplanering. Det innebär att tillgänglighet kopplas till flöden av människor inte till flöden av trafik och att cykeltrafik blir en del i all trafik som planeras. Vi vill ha en bilsnål innerstad med ökad kollektivtrafik och fler som cyklar och går.

Vänsterpartiet vill att staden verkar för att bli helt självförsörjande på fjärrvärme och på förnybar el, särskilt från sol- och vindkraft. Produktionen måste anpassas till en hållbar energidistribution. Därför måste det privatiserade elnätet återtas i kommunal regi och kompletteras av lokal mikroproduktion. Ett kommunalt energibolag som investerar i förnybar el- och värmeproduktion ska inrättas för att återta makten över omställningstakten.

Vi vill inom en femtonårsperiod se till att all jordbruksproduktion på Malmö stads ägor bedrivs ekologiskt. Nya arrendeavtal ska ges till arrendatorer som ställer om till ekologiskt jordbruk. Kommunen ska i upphandlingen använda de råvaror som produceras på de ekologiska gårdarna i stadens närhet i sina olika verksamheter.

Vi ser havet som ett viktigt område för biologisk mångfald, som har en tydlig koppling till klimatet. Det är också en viktig mötesplats för människor från alla delar av staden. För att denna viktiga livskvalitet inte ska utarmas krävs en havspolitik med minskade utsläpp i havet, på bägge sidor av sundet.

Vi vill att Malmö stads investeringar, i infrastruktur, bostäder, fordon och lokaler, alltid görs i syfte att uppnå våra klimat- och miljömål. Arbetet med ett långsiktigt hållbart klimat måste finnas med i hela stadens arbete och det måste vara både socialt och klimatmässigt hållbart, annars kommer vi inte att kunna lösa den akuta kris som vår livsstil orsakat. Malmö stad ska vara en föregångare i det arbetet, men då måste politiken ta sitt ansvar och gå från mål till handling! 

 

Foto: Emmalisa Pauly

Kopiera länk