Kommunalpolitik

Marina kolonilotter kan bli en del i framtidens mat! 

 

Trots att över 70 procent av jordens yta är täckt av vatten kommer endast ungefär fem till sex procent av världens matproduktion från havet. Här finns en stor outnyttjad potential. En marin kolonilott eller en bädd för vattenbruk kan bli till ett eget skafferi, där man kan odla och skörda mat från havet. Det skulle kunna bidra till att öka livsmedelstillgången åt  den växande befolkningen. Alger kan också användas för att ta upp kväve, fosfor och koldioxid ur vattnet. Både tång och musslor bidrar till en bättre vattenmiljö och värnar därmed om den biologiska mångfalden.

Blå proteiner står för bara 5-6 procent av de proteiner vi äter idag. Sockertång, havssallat och vissa alger är bra mat. Blå livsmedel kan även avhjälpa brist på B12 och omega 3, minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar och har mindre miljöpåverkan än rött kött. I Danmark ligger man ungefär 10 år före Sverige vad gäller sjömat. Och både i Göteborg och Helsingborg testas detta nu! (Källa:Landets Fria Tidning)

Jordbruksverket ska i vår dela ut 25 miljoner kronor till svenska projekt så att vattenbruksföretag ska kunna möta klimatförändringar. Pengarna kan sökas fram till den 15 april och går till att utveckla eller pröva produkter, tekniker och processer kopplade till vattenbruk. Varför inte ansöka?

Enligt Marint Kunskapscenter finns det platser som skulle kunna användas, t.ex. Nyhamnen och Luftkastellet, där testbäddar kunde riggas. Det senare området skulle dessutom må bra av en bättre vattenkvalitet. Vi behöver inte vänta med att rena vattnet i våra kanaler och hamnbassänger tills avloppstunneln är färdig, det finns naturbaserade lösningar som snabbare skulle kunna leda till renare vatten i vår stad. Bräddning hör till historien inte till framtidens kuststad! Så låt oss börja redan nu, bifall till motionen.

Bild Emmalisa Pauly

Kopiera länk