Värna vår natur
6 av planetens 9 gränser har redan överskridits på ett sätt som på sikt hotar vår överlevnad, särskilt klimatförändringarna, förlusten av biologisk mångfald, förändrad markanvändning och förändrade flöden av kväve och fosfor. Förlusten av biologisk mångfald har under senare år pekats ut som ett lika stort hot mot mänskligheten som klimatförändringarna. Den leder till brist på både rent vatten och mat. För varje gräns som passeras ökar risken för oåterkalleliga förändringar av system som behövs för att trygga en säker framtid. Som vi sett präglades sommaren som gick av extremväder i form av torka, värmeböljor, skyfall och översvämningar.
Enligt Malmö stads miljöbarometer (2021) fortsätter grönytan inom Malmös tätort att minska och lägre krontäckningsgrad är en del i detta. Inventeringen av naturvårdsplanens utpekade områden (2017 till 2018) visar att drygt 6 % av de utpekade områdenas yta har försvunnit. Detta beror på att 17 områden delvis har exploaterats och mer än fyra har helt försvunnit.
Vi anser att naturvårdsplanen innehåller en bra beskrivning av stadens problem och vilka områden som ska värnas. Den understryker att prognoserna för framtida väder pekar mot en ökad risk för extremväder. Detta kan leda till allt fler översvämningar, utsläpp av föroreningar och erosionsskador. Den påpekar att stadens resiliens måste öka, främst genom ökad biologisk mångfald och att naturbaserade lösningar är en viktig del i detta. De gröna och blå miljöerna utgör viktiga resurser för att hantera de utmaningar som ökad nederbörd för med sig och har dessutom en positiv påverkan på vår hälsa. De måste återställas!
Städer med en stor andel hårdgjorda ytor riskerar att drabbas av värmeböljor, då solvärmen lagras till något som kallas urban värmeö. Träd och grönska sänker temperaturen genom skugga så att värmen inte lagras i hårdgjorda ytor. Samtidigt bidrar avdunstningen från bladen med en kylande effekt på den omgivande luften. Detta måste vi värna om!
Men planen saknar en tydlig strategi om hur det ska göras, vem som är ansvarig, hur finansieras detta och hur framtida exploatering skulle kunna leva upp till naturvårdsplanens riktvärden. Vi ser ett behov av att planen tydligare prioriterar hur staden inte bara kan skydda nuvarande naturvärden utan även återskapa redan förlorade områden och värden. För att bryta denna negativa trend måste naturvårdsplanens avsikter genomsyra all verksamhet i staden, särskilt ÖP och detaljplaner som berör beslut om ny exploatering.
Vi anser att Naturvårdsplanen måste innehålla en tydlig analys och strategi för hur den ska genomföras, hur målkonflikter ska hanteras, hur exploatering påverkar, hur bättre hänsyn kan tas till naturvärden, och vad som krävs för att förhindra att stadens utveckling fortsätter på bekostnad av naturvärden. Vi kräver också en åtgärdsplan för att restaurera och återskapa värden som gått förlorade.
Bild Emmalisa Pauly.