Stoppa sexuella trakaserier

 

Efter tre år är det så äntligen dags att behandla min motion om att förebygga sexuella trakasserier i skolan. Det är helt obegripligt att något så viktigt tar tre år för kommunen att processa. Sexuella trakasserier inkluderar både verbala och fysiska handlingar. Det kan röra sig om ovälkomna komplimanger, sexuella anspelningar, att skicka eller sprida bilder av sexuell karaktär till någon, eller att ta på en persons kropp på ett sätt som denna inte vill.

Jämställdhetspolitikens sjätte delmål handlar om att mäns våld mot kvinnor ska upphöra, vilket också inkluderar maktmissbruk som sexuella trakasserier. Samlad kunskap visar att förövarna främst är pojkar och män, och att det framförallt är flickor och unga kvinnor som utsätts för sexuella trakasserier.

Motionen skrevs efter att Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, utkommit med en rapport som visade att fyra av tio unga någon gång har utsatts för ovälkomna sexuella handlingar. 60 procent av tjejerna och 18 procent av killarna har utsatts för sexuella trakasserier en eller flera gånger.

Det är främst tjejer, hbtq-personer och unga med funktionsnedsättning som utsätts för sexuella trakasserier. När killar trakasseras sker det oftast med nedsättande könsord, men i intervjuerna vittnar de också om fysiska trakasserier som de har svårt att värja sig emot.

Elever upplever att lärare, rektorer och handledare normaliserar och förminskar sexuella trakasserier. Unga mår både fysiskt och psykiskt dåligt när de själva eller vänner drabbas.
Grupptrycket är ofta stort och leder till en tystnadskultur även när någon går över gränsen.
En skämtsam sexistisk jargong kan såra på djupet och leda till fysiskt och psykiskt lidande under många år.

Det förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier får underkänt av de unga, särskilt på gymnasiet, universitet och högskolor.

Skolan är den plats där flest unga drabbas av sexuella trakasserier och många upplever att de inte får det stöd av skolan som de hade behövt. Många unga vittnar också i rapporterna om att de inte vågar säga ifrån eller anmäla och många vågar inte anmäla en lärare av rädsla för att straffas med sämre betyg.

Det är minst sagt alarmerande, därför vill vi också se kraftfulla åtgärder som kan motverka sexuella trakasserier.

För att kunna göra det krävs både ett normkritiskt arbete – att förändra ungas attityder och värderingar – men också praktiska åtgärder som handlingsplaner och samarbeten med civilsamhället samt satsningar på elevhälsan och framförallt kuratorer.

Totalt lägger vi i Vänsterpartiet tio kraftfulla förslag för att motverka sexuella trakasserier i skolan, jag yrkar bifall till dem alla och därmed också motionen i sin helhet.

 

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk