Vi behöver mer grönska
Malmö måste minska bilberoendet om vi ska uppnå våra klimatmål och då kan vi inte planera för mobilitets hus lite överallt i staden. Det bidrar inte till ett ökat kollektivresande, något som planförslaget påstår är en viktig del i stadens omställning. Dessa hus planeras dessutom att ligga vägg i vägg med förskolorna, något som kommer att leda till både höga bullernivåer och dålig luftkvalitet runt förskolorna. Två sådana skolor planeras ligga längs Pildammsvägen, en av stadens viktigare infartsleder med mycket biltrafik. Det bidrar, som vi redan sett, till både dålig luft och trafikbuller, vilket troligen kommer att förvärras när staden förtätas så att de negativa hälsoeffekterna förstärker varandra. När vi bygger vi nytt, så måste vi göra rätt, det är ju vårt arv till våra barn och barnbarn,
Vi anser det kastastrofalt att planförslaget leder till en lägre krontäckningsgrad, den är ju redan långt under stadens mål för krontäckning så. Om denna stadsdel ska vara en ”grönskande oas” och ligga ”i framkant för att hantera stadens klimatpåverkan” och ha ett tydligt hållbarhetsperspektiv måste den bebyggas tätt. Och befintliga byggnader och träd måste bevaras i största möjliga utsträckning. Det tar lång tid att få samma klimatnytta av nya träd och att flytta gamla träd är heller ingen bra lösning.
Så krontäckningsgraden måste öka och, som sagt, privatbilismen minska. Vi skulle även vilja att man tar hänsyn till grönstrukturförbindelser mellan Pildammsparken och detta område, så att dessa gröna ytorna kan bindas samman på bästa möjliga sätt. Området skulle ju kunna bli ett skyltfönster för stadens hållbarhetspolitik, i likhet med Sege Park.
Det finns mycket att reparera och göra bättre i vår stad och även i nya kvarter naggar på målen- så får det inte vara.
Gunilla Ryd (V)