Kommunalpolitik

Återupprätta LSS

Vad innebär goda levnadsvillkor för personer med funktionsnedsättning? I augusti 2021 lyfte funktionsstödsförvaltningen en mycket viktig poäng; när börjar goda levnadsvillkor riskeras i förhållande till underfinansiering eller att ha en budget i balans till vilket pris som helst?

Vänsterpartiet har sedan Funktionsstödsnämndens skapade i maj 2017 sett åtgärdsplan efter åtgärdsplan och  fått tillfälligt utökade kommunbidrag. En genomlysning av ekonomin ska nu genomföras och om ett par ärenden föreslås kommunfullmäktige anmoda funktionsstödsnämnden att återkomma i Delårsrapport 2022 med eventuell begäran om tillfälligt utökat kommunbidrag för 2022 samtidigt som ett budgethål inför 2023 väntar kommunens verksamheter. Hur kommer Malmö stad att klara av att erbjuda det som är lagstadgat?

Vänsterpartiet anser att funktionsstödsnämndens verksamheter varit underfinansierade sedan nämndens skapande. Grundbemanningen är för låg. Sjukfrånvaron fortsätta att vara den högsta i Malmö stad.

Facken varnar och varnar;

Det måste finnas en balans mellan krav och resurser för att skapa förutsättningar för god kvalitet – och obalansen är tydlig.

Rättigheter för personer med funktionsnedsättning kan och får inte heller enbart ses som en fråga för funktionsförvaltningen. Det är en fråga som berör hela kommunens verksamhet.

Kommunens hemsida ska vara tillgänglig.

Alla ska kunna känna sig trygga att röra sig i det offentliga rummet.

Särskoleelever i behov av skolskjuts till fritids på lov och studiedagar ska få det.

Alla ska kunna leka på Malmös lekplatser och bada på Ribban.

Elever i behov av anpassningar ska få adekvat stöd snabbt för att känna motivation och utveckling i skolarbetet.

Social isolering måste brytas.

LSS ledord om självbestämmande, delaktighet, inflytande och jämlikhet riskeras att tillintetgöras i det fall välfärden inte får erforderliga medel för 2023. Därför yrkade Vänsterpartiet i kommunstyrelsen på att den budget som kommer i höst inte ska innehålla några nedskärningar på välfärden. För hela välfärden behöver satsningar.

Malmö stad kan bättre.

Malmö stad måste göra bättre.

För Malmös medborgare med funktionsnedsättning har rätt till goda levnadsvillkor.

Gör om, gör rätt – återupprätta LSS!

 

Foto: Emmalisa Pauly

Kopiera länk