Kommunalpolitik

Malmö behöver ett nytt styre

Vänsterpartiet vill visa att ett annat Malmö är möjligt och att det går att göra politik på ett annat sätt i vår stad. Vår vision är ett jämlikt och solidariskt Malmö. Vi går till val på ett stopp för generella nedskärningar och goda arbetsvillkor för Malmö stads anställda. 

Idag spelar det stor roll var du bor, vilken klassbakgrund du har, vad du heter, vilken hudfärg du har, var du är född och vilket kön du tillhör för dina möjligheter i livet. Vi vill inte att det ska vara så. För oss är politikens grundläggande uppgift att utjämna klyftorna i samhället och skapa förutsättningar för alla människors rätt till frihet och ett bra liv. 

De frågor vi ser som viktigast inför kommande mandatperiod handlar om klimat, utbildning och bostäder – frågor som berör i stort sett alla. Alla våra frågor genomsyras av ett socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt perspektiv – alldeles oavsett vilken fråga det handlar om.

Vår vision för Malmö när det gäller miljö- och klimatpolitiken är att det krävs en radikal och handlingskraftig politik som visar att Malmö stad vågar och kan gå före för att skyndsamt ställa om vårt samhälle och minska vår klimatpåverkan. Vänsterpartiet verkar för att Malmö stads investeringar, i infrastruktur, bostäder, fordon och lokaler, alltid måste göras med syfte att uppnå klimat- och miljömålen i stadens miljöprogram. Det är politikens, inte individens, ansvar att Malmö ställs om till en hållbar stad där alla har möjlighet att välja enkla och billiga klimatsmarta alternativ.

Även om vi inte har egna barn kanske vi själva går i skolan eller känner någon som gör det. Vår vision är en jämlik förskola och skola vars främsta mål är att utveckla eleverna till kritiskt tänkande individer. En förskola och skola som motverkar orättvisor och diskriminering. Skolan ska ge kunskap, bildning och färdigheter för alla livets skiften. Vi vill minska förskolegruppernas storlek och begränsa det fria skolvalet. Vi vill att skolor ska byggas med närhet som princip, inte skapa enorma kolosser i city. 

Alla berörs också av bostadsmarknadens svängningar. Det kan vara svårt att flytta hemifrån, att få ett förstahandskontrakt eller ha råd med en alldeles för hög hyra. Bostaden ska vara en grundläggande social rättighet och en del av den välfärdspolitiken, inte en handelsvara som i dag. Bostadspolitiken är en central del av välfärdspolitiken och har stor betydelse för en hållbar ekonomisk och social utveckling samt situationen på arbetsmarknaden. Vi vill bygga fler hyresrätter till rimliga kostnader och att MKB:s vinst ska gå till hyresgästerna, inte till att finansiera övrig verksamhet i Malmö stad.

Vårt mål är att styra Malmö, för vi vet att det blir bättre med vänsterpolitik, för oss är politiken det viktigaste. Den budget som nu föreligger innehåller över 400 miljoner i nedskärningar av Malmös välfärd. Det är en oacceptabel politik.  

Vi tar inte ställning till styrets förslag, däremot vill vi att Malmö kommunfullmäktige antar ett principiellt ställningstagande.

Vi yrkar därför att den budget som kommunstyrelsen ska förelägga kommunfullmäktige i höst inte ska innehålla några nedskärningar i välfärden, istället ska satsningar göras för att vår gemensamma välfärd ska bli bättre. Om den statliga politiken efter valet inte bidrar till ökade inkomster för Malmö stad väljer vi en lokal skattehöjning framför nedskärningar. 

Foto: Emmalisa Pauly

Kopiera länk