Palestinas situation 2022

Hanna Gedins tal om situationen i Palestina

Den 21 augusti manifesterade Vänsterpartiet för ett fritt Palestina!

Här är Hanna Gedins tal.

Palestinavänner, gång på gång ser vi hur konflikterna trappas upp.
Israels senaste anfallskrig mot Gaza bedöms ha kostat 44 människoliv.
300 har skadats.
15 barn har dödats.

Vi är i solidaritet med det palestinska folket. Konflikten mellan Israel och Palestina är inte en konflikt mellan jämlika parter.
Israels övergrepp mot de mänskliga rättigheterna, folkrätten och det palestinska folket inte bara fortsätter, utan blir dessutom allt grövre. Blockaden av Gaza fortskrider och så även byggandet av den mur som sedan länge har fördömts av FN. Antalet illegala bosättningar på ockuperad mark växer obehindrat och fördrivningen av palestinier från östra Jerusalem ökar. Israel fortsätter att arrestera, fängsla, tortera och i vissa fall döda dem som står upp mot ockupationen. Ingen fred tycks vara i sikte, och så länge Israel vägrar att respektera palestiniernas mest grundläggande mänskliga rättigheter kommer det inte att vara möjligt att uppnå fred. Genom sina konsekventa brott mot folkrätten framstår Israel som genuint ointresserat av att upphäva den ockupation av palestinsk mark som pågått i årtionden och som är nyckeln till en varaktig fred i Mellanöstern.
Gaza ett av världens folktätaste område. Det är också världens största utomhusfängelse. Tänk att inte ha någonstans att ta vägen när bomberna faller. Att inte kunna fly. Vad gör det med ett folk? Vad händer med en människa som berövas drömmar och framtid, som tvingas uppleva våld?
Runt 50 % av invånarna på Gaza är barn. Enligt en rapport från Rädda barnen har över hälften av alla barn på Gaza övervägt att ta livet av sig. Över hälften! 80 procent av barnen lever med en depression och i sorg och rädsla.
Det här måste upphöra. Detta får inte normaliseras. Blockaden måste lyftas. Ockupationen måste upphöra.
Men istället ökar repressionen. Palestina har den högsta arbetslösheten i världen; över hälften av Gazas befolkning saknar jobb. Bristen på rent vatten är akut och omkring 80 procent är i behov av humanitärt bistånd.
Vi vill skicka ett budskap till världens palestinier. Vi ser er, vi lider med er och vi kämpar för att situationen ska få ett slut.
Vänsterpartiet har länge arbetat för fred mellan Israel och Palestina.
Vänsterpartiet kräver att Israel drar sig tillbaka från ockuperat område, blockaden av Gaza måste brytas, bosättningarna måste utrymmas och en fri och demokratisk palestinsk stat upprättas enligt 1967-års gränser.
Vapenexporten till Israel måste upphöra.
Inget liv är för futtigt, inget dödsfall för obetydligt, vi kommer att fortsätta att arbeta för fred och frihet, vi kommer att fortsätta höja våra röster för ett fritt Palestina. Aldrig ger vi upp!

Kopiera länk