Kommunalpolitik

Satsa på skolan

Först vill jag säga att det är bra att frågan om våra elevers framtid är på dagordningen, sent, långsamt, men något händer. Våra ungar i skolan är vår framtid, vi måste satsa på vår framtid, vi måste ge eleverna den tid och de resurser som behövs för att säkra vår framtid.

En skola för alla utan de resurser som behövs är en skola för ingen!

Om det är skillnad vi vill åt ska särskilt stöd alltid ges vid behov och inte bara när skolan har de ekonomiska förutsättningarna.

Särskilt stöd är en lagstadgad skyldighet som skolan måste ge vid behov och kommunen måste ge skolorna rätt ekonomiska förutsättningar för att kunna se till att det finns.

”Enligt skollagen har skolan skyldighet att ge extra stöd till den elev som behöver det. Stödet ska ges på det sätt och i den omfattning som behövs. Det innebär att det ska ges utifrån elevens egna behov och förutsättningar.”

I dag har vi grundskolor i Malmö som måste spara, spara i skolan betyder mindre resurser, mindre resurser betyder sämre förutsättningar för eleverna, sämre förutsättningar i grundskolan ger sämre förutsättningar i valet av och genomförandet av gymnasium.

I dag har vi grundskolor i Malmö som inte har fulltaligt EHT elevhälsoteam, skolor ersätter inte sjukskrivna medarbetare utan lägger ut uppgifterna på andra redan fullt arbetande kollegor.

I dag har vi grundskolor i Malmö som stoltserar med att ha det mest tillgängliga biblioteket av alla när det handlar om en IKEA hylla med några pocketböcker på i korridoren.

Idag har vi grundskolor i Malmö där det inte finns tillgänglig skolsköterska varje dag, vilket bland annat har effekten att mensskydd endast är tillgängligt när hen är på plats, inte när eleverna har behov för det.

I dag har vi grundskolor i Malmö som har vikariestopp, dvs inte får ta in vikarier vid behov för det kostar för mycket.

Idag har vi grundskolor i Malmö vars rektorer anser att deras största uppgift är att hålla budgeten, inte att verka för varje elevs bästa skola och följa skollagen

För att färdiggöra gymnasieutbildningen kräver vissa förutsättningar. En budget för elevernas bästa inte för förvaltningens bästa. Resurser till elevhälsan utefter behov inte efter budget. Sätta krav på att det ska finnas personal efter behov inte låta  kollegor jobba dubbelt.

Ta in vikarier, anställa vid behov, inte sätta skolor i sparläge. Att ha en budget i balans är inget eleverna ska betala för, eleverna har skolplikt och skolan har skyldighet att se till varje elevs behov, inte skylla på att de inte har råd.

Vi måste satsa på våra elever, på vår framtid. Om vi inte satsar nu kommer det att kosta så ofantligt mycket mer i framtiden, så många ordningsvakter kan vi inte ha på våra gator.

Foto: Emmalisa Pauly

Kopiera länk