Kommunalpolitik

Inga nedskärningar inom välfärden! Läs debattartikeln!

Vänsterpartiet gick till val på att öka tryggheten för vanligt folk genom stora satsningar på vår gemensamma välfärd.
I Malmö visade invånarna att de vill se något annat än vad de som styrt staden den senaste mandatperioden åstadkommit. Vänsterpartiet gick som enda parti mycket starkt fram i årets val och har tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet egen majoritet i kommunfullmäktige.
Vi har alltid varit tydliga med våra krav: en stark välfärd som utjämnar klassklyftor och som skapar hopp och framtidstro för unga människor. Bostäder folk har råd att bo i och mer grönska i staden.
Med anledning av det ekonomiska läget i världen, inte minst i Sverige med hög inflation och skenande mat- och energipriser, är vi beredda att ta ansvar för Malmöbornas framtid och förstår att förhandlingar om vilka partier som ska styra Malmö innebär kompromisser.
Att i dagsläget skära ner på välfärden får inte bara konsekvenser för dagens Malmöbor utan även för kommande generationer. Därför kan vi inte gå med på de krav som Socialdemokraterna idag ställer för att gå in i en förhandling om att tillsammans med oss styra staden.
Nu syns resultatet av de senaste 30 årens nedskärningar på välfärden med nedlagda fritidsgårdar, vinstdrivande skolor och inte minst privatiserad vård- och omsorg. Konsekvenserna visar sig i ökande klyftor, att Malmö enligt Rädda Barnen har den högsta barnfattigdomen i Sverige och att offentlig sektor förlitar sig på ideella organisationer istället för att ta ansvar för människors hälsa, bostad och försörjning. Vi kan rakryggat se våra väljare i ögonen: Vi går inte med på dessa nedskärningar, vi väljer hellre en kommunal skattehöjning.
Vänsterpartiet står för det vi lovar och tar ansvar för Malmös framtid.
Vi är beredda att ta bort kommunal verksamhet som inte är nödvändig. Vi är också beredda att i ett ekonomiskt kärvt läge inte göra några nya satsningar. Däremot är det viktigt för oss att freda de verksamheter i Malmö som möter barn och unga, äldre Malmöbor och de som är i behov av socialt stöd på olika sätt, men också kultur och fritidsverksamhet som är en viktig del av välfärden.
Efter en genomgång av vilka verksamheter vi skulle kunna dra ner på utan att det drabbar Malmöbor alltför hårt, saknas det i Malmös kommunala kassa ungefär 265 miljoner kronor inför det kommande året. De nedskärningar som skulle drabba just de vi vill skydda motsvarar en skattehöjning på ungefär 35 öre. Det innebär en ökad kostnad på 57 kronor i månaden för någon som tjänar 25 000 kronor.
Som vänsterpartister ser vi att det är i svåra ekonomiska tider människor behöver välfärden som mest. Det är nu barn och unga behöver få den där frukosten i skolan och fritidsverksamheten efter skoldagens slut. Det är nu hyreshöjningarna måste stoppas och vinsten stanna i MKB, Malmös kommunala bostadsbolag. Det är nu Malmö behöver arbetare i hemtjänsten.
Malmö kan bli en rödgrön ö av motstånd mot den ökande rasismen.
Malmö kan sätta tonen för varje hyresbolag genom att frysa hyran kommande år i MKB och underlätta den tuffa ekonomiska situationen för Malmös hyresgäster.
Malmö kan prioritera ner prestigeprojekt, inkubatorer och näringslivsstöd och istället se till att förskolepedagoger, lärare, undersköterskor och socialarbetare fredas från nedskärningar och sämre arbetsmiljö.
Vi i Vänsterpartiet är beredda att göra tuffa prioriteringar och ta ansvar för allt detta. Tyvärr säger Socialdemokraterna nej.
Trots Malmöbornas mycket tydliga signal om att de vill se ett rödgrönt vänsterstyre i Malmö och därmed en annan politik än den som varit, vill Socialdemokraterna hellre göra generella nedskärningar än att skapa förutsättningar för dem som är anställda i kommunala verksamheter och Malmöborna i stort. Vi vänsterpartister vill inte försämra vården för gamla eller ge barn en sämre uppväxt.
Vi är fortfarande beredda att ingå i Malmös politiska styre, men vi kräver att det ska göra positiv skillnad för Malmöborna.
Vår ambition att sitta vid makten handlar enbart om att förbättra Malmö och göra staden mer jämlik, grön och antirasistisk. Inte att om få fina poster och fortsätta administrera en högerpolitik. Vi vet att varje Malmöbos trygghet är politikernas ansvar och vi är ledsna för att Socialdemokraterna i dagsläget inte har vare sig vilja eller kraft att ta det ansvaret tillsammans med oss. 

Läs hela debattartikeln i Sydsvenskan: https://www.sydsvenskan.se/…/vi-kan-inte-ga-med-pa-de…
#v2022 #vänsterpartiet #vänsterpartietmalmö #malmövänstern

För ytterligare information:

Emma-Lina Johansson (V), oppositionsråd i Malmö
[email protected]

Anders Skans (V), gruppledare i Malmö
[email protected]

Kopiera länk