Antirasism

#StopHazaraGenocide

Vårt kommunalråd Emma-Lina Johansson höll tal på en manifestation i solidaritet med hazarer och mot det folk ord som sker i Afghanistan. Läs hela hennes tal här:

Hej, 

Så fint att se er stå här i solidaritet och protest, i sorg och i kamp. 

Jag heter Emma-Lina Johansson och jag är oppositionsråd för Vänsterpartiet här i Malmö. 

Tack för att jag har fått komma hit idag! 

När de fruktansvärda bilderna på människor som försökte fly talibanernas övertagande i Afghanistan genom att klamra sig fast utanpå flygplan kablades ut över världen reagerade i princip alla med skräck och bestörtning. 

Men inte minst flickor och kvinnor, särskilt från gruppen hazarer, utsätts i allra högsta grad för förtryck, våld och död, varje dag året runt även när vi inte får se bilder på det.

För en vecka tog sig en självmordsbombare in i en aula på ett universitet där flera hundra studenter skrev ett inträdesprov i det hazardominerade västra Kabul. 

Systrar, flickvänner, kamrater, barn dödades i attacken och har lämnat många familjer i sorg och förtvivlan.

Sedan talibanerna förbjöd flickor att gå i skolan har kvinnor och flickor demonstrerat mot talibanstyret. 

Modiga människor demonstrerar efter självmordsattacken för att stoppa förföljelsen av – och de riktade attackerna mot – minoriteten hazarer. 

Feministiska revolutionsvindar blåser över Afghanistan och Iran i detta nu. Till er vill jag säga: Systrar! Vi är med er, ni står inte ensamma! Vi står bredvid er. 

I Sverige får fortfarande afghaner, hazarer, minoriteter och kvinnor avslag på sina asylansökningar, men eftersom det inte går att flyga till Afghanistan i nuläget genomförs inte utvisningarna. 

Våra medmänniskor försätts därmed i en utsatt och fruktansvärd situation, utanför systemet, i ett gräsligt limboland utan rättigheter, trots att de har rätt till skydd och trygghet. 

Afghanistan är världens farligaste plats, inte en millimeter där är säker. 

Vi vet att kvinnor ställs inför shariadomstol om de utvisas dit och vi vet att hazarer mördas. 

Vi i Vänsterpartiet anser att den svenska regeringen måste underlätta för alla som flyr Afghanistan. Vi kräver till exempel ett utökat samarbete inom EU och att öka antalet kvotflyktingar. 

För oss är det obegripligt hur regeringen, oavsett färg, kan upprätthålla en situation där vårt land, Sverige, ger Afghaner flest utvisningsbeslut i jämförelse med Europa. 

Det måste få ett slut!

Tyvärr har vi nu ett läge där borgerligheten, moderater, Liberaler, Kristdemokrater, helt ogenerat har anammat ett rasistiskt parti som del av sitt regeringsunderlag. 

Vi i Vänsterpartiet kommer alltid stå längst fram i kampen för solidaritet och medmänsklighet, vi kommer alltid att stå upp för asylrätten. 

Vi vacklar inte när det blåser blåbruna vindar över Sverige.

Vi backar inte när rasismen tar ett järngrepp om politiken. 

För oss räcker inte tomma löften om medmänsklighet, vi kräver handling.

Vi kräver 

Att de ensamkommande som har sökt skydd här och har varit i Sverige en längre tid borde få permanent uppehållstillstånd. 

Vi kräver 

att möjligheterna att få uppehållstillstånd på grund av verkställighetshinder borde stärkas omgående. 

Det går inte att utvisa människor till Afghanistan, vi kan inte låta människor leva i ovisshet och otrygghet, låt våra systrar och bröder stanna! 

#StopHazaraGenocide

Tack. 

 

Kopiera länk