Kommunalpolitik

Minoritetslagens rättigheter

Eftersom minoritetslagen lyfts i remissvaret vill jag passa på att påpeka att rådande lagstiftning inte enbart lyfter rättigheter för minoriteter som bor i ett förvaltningsområde. Äldreomsorg ska erbjudas på samtliga minoritetsspråk om det finns personal som behärskar dem. Likadant ska kommunen beakta de äldres behov av att upprätthålla sin kulturella identitet. Detta gäller också samtliga nationella minoriteter.

Underlaget lyfter att sverigefinnar har i ett finskt förvaltningsområde rätt till äldreomsorg helt eller delvis på finska.

Det är en formulering som var gällande fram till 1 januari 2019, i den reviderade minoritetslagen är det istället helt eller till väsentlig del som gäller. Samma information som i underlaget framgår från Malmö stads hemsida.

Det kan eventuellt uppfattas som petitesser, men för minoriteterna är det av vikt att kommunen visar att de vet vad som gäller och agerar därefter.

Malmö har varit finskt förvaltningsområde i åtta år. Att tillgodose de sverigefinska äldres rättigheter har gått långsamt och de är än idag inte uppfyllda i sin helhet. Det finns alltså anledning att ta ett samlat grepp när det gäller frågor som motionen lyfter och att överlag konkretisera och utveckla arbetet för att möta behoven hos äldre med annat modersmål än svenska. Motionen pekar på tydliga och möjliga vägar att göra så och jag yrkar bifall till motionen.

Kopiera länk