Kommunalpolitik

Bostäder åt alla

Det krävs krafttag mot Malmös bostadsbrist. 22% av Malmös hushåll bor för litet eller för dyrt, och två tredjedelar av Malmöborna kan inte med egen inkomst betala en egen nybyggd bostad. Det är inte en situation som uppstod igår eller ens förra veckan. 

Situationen idag att hemlösa barnfamiljer bara erbjuds ett par veckors boende är inte vad man kan kalla förenlig med barnets bästa eller med barnkonventionen. 

Bostadsförsörjningsfrågor är både socialpolitiska och bostadspolitiska. Vi i Vänsterpartiet ser detta bostadsförsörjningsprogram som ett steg i rätt riktning, men vi tycker att Malmö stad underskattar sin egen roll och sina möjligheter. 

Malmö stad äger fortfarande en ganska stor del av marken inom kommunen. Markägande är en rådighet över marken och en möjlighet till inkomst för staden. Att sälja mark är som att sälja spisen för att ha råd att gå på restaurang – det räcker en liten tid men blir dyrare på sikt. Att köpa tillbaka mark när behov uppstår senare har visat sig dyrare, och med höga kostnader för staden och dåliga miljöer som följd. 

Möjligheterna att ge rabatt på tomträtten är ett verktyg för att styra byggandet, och dialogen med fastighetsägarna om framtida uppräkning ska ses som en dialog om stadens utveckling snarare än som ett “hot” om höga kostnader.  Därför vill vi se att tomträtt blir norm för att garantera långsiktiga intäkter och rådighet över marken 

Ett kommunalt eller kommunförbundsägt byggbolag skulle vara en möjlighet att få insyn i branschen och få kontroll över de övervinster som privata byggbolag tar ut. Därför vill vi att Malmö stad på egen hand eller tillsammans med andra kommuner etablerar ett kommunägt byggbolag

MKB är ett av de verktyg kommunen har för att främja de bostadspolitiska målen. Att staden då sedan snart tio år utkräver många miljoner varje år från det överskott som kommer från hyrorna, och som bolaget väljer att inte använda till att renovera eller nyinvestera är inget annat än dubbelbeskattning av de Malmöbor som bor i MKB. 

Att pengarna behövs till hemlöshetsåtgärder handlar ju bara om att det inte funnits någon strategi för verklig hemlöshetsbekämpning – alltså att bygga fler bostäder till rimliga kostnader. 

Därför vill vi att Malmö stad slutar dubbelbeskatta MKBs hyresgäster genom att låta vinsten från MKB gå in i den kommunala budgeten.

“Varje skattekrona ska värnas” är en devis man gärna vill tro präglar en kommun som är så noga med att inte höja skatten trots att det finns gott om folk som har, och gott om behov av omfördelning till de som inte har. Därför vill vi sätta punkt efter ordet ”befolkningstillväxt” på sidan 8 i Bostadsförsörjningsprogrammet och att följande stryks: “och dels tillgodoser efterfrågan hos mer resursstarka hushåll i Malmö.”  

 

Foto: Emmalisa Pauly

 

Kopiera länk