Kommunalpolitik

Bra lokaler behövs

Lokalförsörjningsplanen må låta som ett något torrt och tråkigt ärende, men vilka lokaler vi planerar för handlar mycket om vilket Malmö vi faktiskt också vill se i framtiden. 

Vi i Vänsterpartiet vill att staden ska hushålla med sin ekonomi och behålla rådighet över våra lokaler, vi vill därför att vi ska äga de lokaler som behövs för välfärdsverksamheterna. Det ger oss både bättre planeringsmöjligheter och lägre driftskostnader. 

I ett läge där Malmös förskolor behöver förbättras och barngrupperna drastiskt behöver minskas, anser vi också att Malmö stad borde satsa på att bygga mer, och därigenom kunna minska barngrupperna. Det hade inneburit mervärden som bättre arbetsmiljö, bättre verksamhet, bättre mående hos personal och barn och som en följd av detta enklare nyrekrytering och ett mycket bättre Malmö. 

Vi vill att lokalförsörjningsplanen ska planera för biståndsbedömda trygghetsboende i kommunal regi och vi vill särskilt trycka på att när vi bygger nya lokaler ska dessa anpassas för att kunna användas av föreningslivet utanför det ordinarie användandet. Malmös blomstrande kultur- och föreningsliv är något vi ska värna och vara stolta över – då behöver de också få utrymme i vår stad.

Vi vill att staden planerar var värmestugor för de hemlösa ska finnas varje vinter, det är det minsta vi som kommun kan göra för att lindra mänskligt lidande för de allra mest utsatta.

Slutligen vill vi också att LSS bostäder ska planeras utifrån Socialstyrelsens riktlinjer där 3-5 platser per boende är norm.

Vi i Vänsterpartiet vill se ett Malmö som tillhör oss alla, där alla oavsett storlek på plånbok, får möjlighet att leva fria, goda jämlika, liv. Därför är det också viktigt på vilket sätt vi planerar våra lokaler för framtiden. Jag yrkar bifall till våra yrkanden vi lagt i kommunstyrelsen.

 

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk