Kommunalpolitik

Vi måste bygga staden klimatsmart

Vänsterpartiet tycker det är mycket positivt att stadens nya översiktsplan har höga ambitioner gällande klimatsanpassningar och miljösatsningar i staden. Det är tydligt att staden rör sig i en riktning mot mindre fokus på privatbilismen och en stadsplanering som inte nödvändigtvis utgår från bilburen transport. Istället för att expandera utåt ska staden framförallt växa inåt och ett högt bostadsbyggande ska komma till stånd genom en hög täthet.

Vi är dock oroliga för miljöpåverkan när staden förtätas och trafikflödena ökar, något som skulle kunna leda till högre utsläpps- och bullernivåer. Vi instämmer också med att kollektivtrafiken måste prioriteras. Men vi vill uppmärksamma de målkonflikter som uppstår när staden förtätas eftersom de måste lyftas tidigt i planeringen för att hitta socialt och klimat/miljömässigt hållbara lösningar.

För att uppnå klimatmålen, ersätta hårdytor och öka grönytorna krävs en rejäl omställning i Malmö med trafiksystem som inte har bilen som fokus och som inkluderar alla stadens invånare på jämlika villkor.

Stadens blåa och gröna värdena har redan halkat efter i det nuvarande Miljöprogrammet och situationen riskerar att förvärras när staden växer och förtätas. Malmö ligger dessutom redan i bottenskiktet på kommunrankingen vad gäller parkytor per invånare. Det krävs därför många fler parker i olika storlekar och befintliga parker behöver förbättras och utvecklas.

Det råder också stora ojämlikheter i staden vad gäller tillgängligheten till grönområden, bullernivåer och luftföroreningar. Stadens socialt mest utsatta invånare är oftast också de mest utsatta vad gäller buller, luftföroreningar och med sämre tillgång till attraktiva grönområden. I västra delen av staden bor våra medborgare längs havet i östra delen bor de längs motorvägen.

Nya bostäder med rimliga hyror får inte byggas på bekostnad av intilliggande gårdar eller grönområden. De ska heller inte bara resultera i gröna stråk vid breda trafikleder eller överblivna ytor mellan bebyggelse. Bullernivåer, luftföroreningar och tillgång till attraktiva grönområden måste finnas i hela staden, inte bara i Nyhamnen eller Västra Hamnen.

Vänsterpartiet anser att eftersom Malmö har lägst tillgänglig grönyta per invånare samt störst andel hårdgjord mark med 55 % (källa SCB), är det viktigt att Den täta och gröna staden kan endast realiseras på bekostnad av stadens hårdgjorda ytor. Vänsterpartiet anser att det därför är en av kommunens viktigaste uppgifter att planera åtgärder att omvandla hårdgjorda ytor på kommunal mark till gröna ytor

Vänsterpartiet är också nöjda med att barnperspektivet har fått ett stort genomslag i den reviderade översiktsplanen. Vi är också glada över den dialog vi haft med det nya styret om översiktsplanen och att vi fått bidra till att göra planen grönare med ett tydligare jämlikhets- och jämställdhetsperspektiv än tidigare planer.

Med tanke på de höga ambitionerna gällande klimatsanpassningar och miljösatsningar tycker Vänsterpartiet dock att det är mycket oroväckande att styret som består av Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Liberalerna inte vågade skydda ännu mer jordbruksmark från exploatering än de gjort i den reviderade planen. Vänsterpartiet är väl medvetna om att stadsplaneringsprocesserna i Malmö innehåller en rad olika målkonflikter, där vi behöver bygga fler bostäder på en redan hårt exploaterad yta. Vi förstår också lockelsen i att göra det enkelt för sig och exploatera jordbruksmarken. På jordbruksmark kan man planera nya stadsdelar utan att ta hänsyn till befintlig bebyggelse med alla utmaningar som kommer med det. Men jordbruksmarken är en värdefull naturresurs och ska behandlas därefter. Mat är ett av människans livsvillkor och det är absolut nödvändigt att vi skyddar befintlig jordbruksmark för att säkra den framtida livsmedelsförsörjningen. Inte minst i svallvågorna av de klimatförändringar som äger rum och påverkar livsmedelsproduktionen negativt globalt.

Vänsterpartiet tycker därför att det är beklagligt att styret inte vågar bryta den nationella trenden av alldeles för hög exploatering av jordbruksmark. Även om den reviderade planen tillåter en mer restriktiv exploatering av jordbruksmark än tidigare översiktsplaner är den inte bra nog. Vänsterpartiet tror på Malmös kapacitet att vara en föregångskommun och visa andra delar av Sverige att vi vågar ta klimatförändringarna, vilket inbegriper en nationell hållbar livsmedelsproduktion, på allvar genom att ta modiga politiska beslut. Vänsterpartiet lade därför fram ett eget förslag till översiktsplan som baseras på att vi vill se följande förändringar och tillägg till styrets förslag på ny översiktsplan för Malmö.

Vi vill att följande fyra strategier läggs till:

  • Brukningsbar jordbruksmark bör endast bebyggas om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses genom att annan mark tas i anspråk.
  • Utbyggnaden av befintliga tätorter utanför Yttre ringvägen bör ske i linje med stadens övergripande mål om att värna jordbruksmarken.
  • Utbyggnaden av befintliga tätorter utanför Yttre ringvägen ska främst ske genom förtätning och hög täthetsgrad ska eftersträvas.
  • Vid utbyggnad och förtätning ska befintliga mötesplatser och bostadsgårdar värnas.

Vi vill även att Naffentorp stryks som verksamhetsområde. Detta eftersom det är helt orimligt att planera för ytkrävande lager på en de bästa platserna i Sverige förmatproduktion. Att kunna mätta vår stads medborgare bör vara prio ett, inte att säkerställa att masskonsumtionen kan fortsätta som om vi inte var medvetna om vilken påverkan det har på klimatet.

 

 

Bild Emmalisa Pauly

Kopiera länk