Kommunalpolitik

Skolan roll i samhället

 

För oss är det ganska enkelt. Vi tycker att skolan är värd att satsa på. Vi lägger därför en budget som gör det möjligt. Vår budget är utformad enligt principen att skolornas förutsättningar och behov ska styra budgeten och inte tvärtom. Storleken på barngrupper, lärartätheten och lokalerna ska anpassas efter verksamheternas mål och behov, inte politikers sparkrav.

Vi har stor tilltro till skolans roll i samhället. Skolans uppdrag är kunskapsskapande i en bred mening. Läro- och kursplaner styr innehållet och målen med utbildningen. I skolan tränas elevernas förmåga att förstå sin omgivning, att finna mening i sin vardag och att hantera samhället omkring dem. Det görs i form av matematik, samhällskunskap, slöjd och franska men lärandet sker också genom alla de relationer som finns i skolan. Med andra ord, alla elever och alla anställda har viktiga och unika roller i lärandet.

Vänsterpartiet menar att det enda rätta är att ha höga ambitioner och mål för våra skolor. Därmed är det vår skyldighet att se till att skolorna har resurser som säkerställer tillräcklig planeringstid för all pedagogisk personal, EHT som kan arbeta förebyggande, tillgång till vikarier vid frånvaro, bra skolmat, välanpassade lokaler och och väl fungerande system för administration.

Skolorna måste ges förutsättningar att arbeta långsiktigt och inte vara beroende av svängningar i konjunkturen. Vi tror på en fördelningspolitik där samhällets resurser disponeras så att välfärdens kärnverksamheter alltid kan säkras. Alla elever ska veta att de får en plats på en skola nära hemmet. De ska veta att den personal som finns runtomkring dem idag gör det också imorgon. Det gäller såväl deras lärare som elevassistenter, vaktmästare, kurator och skolbibliotekarie. Alla räknas och alla spelar roll.

Vi politiker ansvarar för att för att ta ut riktningen för skolan samt att se till att förutsättningarna att arbeta åt rätt håll finns. Vi är det enda partiet som är ärliga med att ökade resurser gör att vi kan höja ambitionerna medan mindre resurser innebär att ambitionerna måste sänkas.

Avslutningsvis, jag vill slå ett slag för att skolans roll i samhället är värd att värna, oavsett var i konjunkturcykeln vi befinner oss. Arbetet för en bra skola är ingen sprint, det är ingen maraton, det är snarare som en pendling till jobbet med novemberväder, vägarbeten, sol ibland, motvind och medvind men framförallt väldigt viktigt för att komma till jobbet.

 

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk