Kommunalpolitik

Egen regi ger bättre villkor

 

Vänsterpartiet anser att kommunen skall utföra sitt arbete i egen regi – Det ger demokratisk kontroll över verksamheten, är ekonomiskt fördelaktigt och ger bättre arbetsförhållanden för de som utför arbetet.

När aktiebolag tar på sig att utföra välfärds- och servicetjänster åt kommunen så måste de alltid sätta vinstuttaget till aktieägarna främst.

Nu ser vi också att pengar avsedda för välfärd hamnar i kriminellas fickor. Skattepengar delas ut till alla som vill göra sig en hacka – på att driva förskolor, skolor, äldreboende, hemtjänst, HVB-hem, färdtjänst eller på kommunens lokaler. Naiviteten har varit och är häpnadsväckande!

Vi ser detta även i Malmö. Senast uppdagades att ett städbolag som kommunen anlitat inte följt kontrakten vare sig mot Malmö stad eller mot sina anställda. Inte bara staden blir lurad på pengar, utan även de anställda som därtill har sämre arbetsförhållanden och lön.

Städare inom upphandlad lokalvård har betydligt sämre löneutveckling på grund av den prispress som upphandlingar ger och som för personalen resulterat i lönesänkningar, mindre fortbildning, ökad deltid och timanställning och allmänt försämrade arbetsvillkor.

Så här ser det ut i alla branscher där kommunen upphandlar välfärds- och servicetjänster. Kvaliteten i verksamheten och arbetsvillkoren för de som utför arbetet pressas neråt.

Man skulle kunna tro att Malmö stad sparar pengar på att inhyrd personal har lägre lön och sämre villkor än kommunens egna anställda, men nej, tvärtom. Entreprenad ger mindre för pengarna.

Malmö stad har som mål bra arbetsvillkor och heltid som norm. Det rimmar illa att då köpa upp tjänster med sämre arbetsvillkor och kvalitet än om arbetet utfördes i egen regi bara för att privata företag ska kunna plocka ut vinst.

Nej, Malmö stad ska utföra sitt arbete i egen regi – Det ger bättre arbetsförhållanden, det ger demokratisk kontroll över verksamheten, och det är ekonomiskt fördelaktigt för kommunen.

 

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk