Kommunalpolitik

Kultur är välfärd

 

Det är en enorm stolthet att leva i en stad som Malmö som inrymmer mer än 180 olika nationaliteter. Det i sig är en enorm kulturskatt som staden behöver värna om!
Kultur är en mänsklig rättighet för oss alla genom livets olika faser och det är politikens ansvar att se till att införliva möjligheten för Malmöborna att få uppleva och utöva kultur i vår stad.

Kulturen i vårt samhälle är bland annat bildande, fostrande, utvecklande och granskande. Kulturen kan vara det som håller ihop ett samhälle i tider av kris. Kulturen är ett viktigt verktyg för utvecklingen av demokratin som hör ihop med yttrandefriheten i vårt samhälle. Det är därför oerhört viktigt att det fria kulturlivet och studieförbunden får långsiktigt stöd och inkluderas i kulturarbetet i staden. I tider som dessa då det råder rasistiska, nationalistiska och patriarkala tongångar i maktens korridorer är det viktigare än någonsin att vi värnar om att kulturen skall vara fri från hot för censur, ideologier och inte minst fri från att anpassa sig efter kommersiella spelregler. Kulturen skall vara en del av vårt välfärdssamhälle.

Vänsterpartiet, anser att kultur skall vara till för alla och inte bara en lyx för några få. Den skall vara lätt att uppleva och utöva oavsett var i staden man bor eller vem man är, eller hur mycket pengar man har på sitt bankkonto. Kulturpolitiken ska vara kompenserande för att klassamhällets snedfördelning av kultur ska motverkas. Genom mycket låga eller inga avgifter ska alla kunna uppleva musik, konst, film och teater samt ta del av vårt kulturarv och tänkvärda utställningar på museerna.

Styret valde i våras att göra ett paradigmskifte i Malmös kulturpolitik, då man i Kulturnämnden valde att höja entréavgifterna på Malmö museer. Detta beslut fattades i en segregerad stad med en fortsatt hög barnfattigdom och i tider av ekonomisk kris.

Jag undrar vem styret anser att kulturen i Malmö är till för? Vem skall ha råd att besöka Malmö museum?
Vänsterpartiet har valt att utöka budgeten i Kulturnämnden med 10 miljoner kr för att sänka entréavgifterna på museerna och för att kulturnämnden ska utöka verksamheten inom allaktivitetshusen som vi anser vara viktiga mötesplatser för Malmöborna! Vår budget handlar om att omfördela resurser med ambitionen om att öka jämlikheten i staden!

 

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk