Demonstration

Ceasefire now!

Anfal Mahdis (oppositionsråd, V Malmö) tal under demonstrationen i Malmö 12 november 2023.

Mitt namn är Anfal Mahdi och jag är oppositionsråd för Vänsterpartiet här i Malmö. Jag vill börja med att säga att vi vill se eldupphör i Gaza och det nu. Det har gått en månad och 75 år. Läget är mer än akut. Sjukhusen är fulla, det är brist på el, bränsle och läkemedel. Hjälporganisationer och vittnar om att säkerhetsläget är så illa att det är svårt att ge akut medicinsk hjälp.

Det pågår en etnisk rensning framför våra ögon, en tvångsmässig fördrivning av palestinier från sitt land och det som finns kvar av palestinska områden. Gaza är snart jämnat med marken. Det våld, ondska och förnedring det palestinska folket har fått genomgå är under all kritik. Föräldrar tvingas visa sina barns döda kroppar – för att omvärlden ska få se hur illa det är men inte ens det hjälper för att omvärlden ska visa någon form av nåd.

Vi vet att dödsiffrorna ligger på över 10 000 personer. Femåringar är den mest överrepresenterade åldersgruppen bland dem döda. Ockupationsmakten Israel är i ett krig mot femåriga barn.

Vi vet att två miljoner människor är inspärrade under ett landområde under ockupation.

Det gick från att man förnekade att ha bombaderat ett sjukhus till att flera sjukhus blir beskjutna av Israel – tusentals människor flydde senast under fredagen pga. att israel beskjuter flera sjukhus. Huvudingången till al Shifa-sjukhuset är bombaderat. I Gazas sjukhus sker operationer utan bedövning, man amputerar kroppsdelar på barn – utan bedövning. Sår steriliseras med vinäger. Det finns inte el, vatten eller mat på sjukhusen. Det är det brutala lidande som Israel orsakat Gazas barn. Respiratorerna räcker inte till, inte medicinerna heller. Det finns inga operationsalar eller sängar kvar, operationer sker på öppna ytor, i tält utanför sjukhusen. Sjukhusen som är överfulla av människor som sover i och omkring, för att försöka få någon form av säkerhet.

Unicef gick ut med att en miljon barns liv hänger på en tunn tråd, barnintensiven i Gaza är på gränsen till att kollapsa, det enda sjukhus med barnintensiv har även det drabbats av flera bombningar. Världshälsoorganisationen uppger att 20 av 35 sjukhus i Gaza har helt slutat fungera till följd av Israels bombningar. Ren och skär ondska.

70 % av Gazas befolkning på 2,2 miljoner palestinier är nu hemlösa. De uppmanas att fly, att lämna det som finns kvar av sina hem. Det är ingen humanitär korridor som upprättats som medierna felaktigt beskriver det som. Det är en folkfördrivning. Även här rapporteras det om att stridsflyg attackerat dessa flyktvägar som ockupationsmakten sagt ska vara säkra passager.

Det är inte ett krig mellan Hamas och Israel. Det är ett krig mot barn. Ett övergrepp mot mänskligheten och hela världens fred. Det är därför vi blir berörda. Kan världen stirra sig blind när detta sker så står ingen av oss säker. Hoppet om fred i världen är förstörd. Vänner, Gazas barn behöver oss. Dom står försvarslösa mot en av världens starkaste militärer. Mot en terrorstat och ockupationsmakt som inte har varit nådiga under 75 års tid. 75 år och en månad.

Men vänner, runt om i världen demonstrerar alla för Palestina. I Irak, Indonesien, i USA, även här i Sverige demonstrerar vi i Göteborg och Stockholm och Malmö. För att få vår regering att ta sitt ansvar och agera för eldupphör. För att palestiner ska få upprättelse och rätt till mänskliga rättigheter.

Vänsterpartiet har begärt att Asylsökande från Gaza ska beviljas skydd i Sverige i enlighet med internationell rätt. Något som inte följs av vår högernationalistiska regering.

Vi förtjänar en regering som representerar oss. Vi har förstått hur mycket dom hatar oss invandrare, så pass mycket att Migrationsverket har tillfrågat Malmö stad om dom kan nyttja våra lokaler för att upprätta så kallade återvändandecenter här i vår stad. Dom hatar oss så pass mycket att dom bildar regering med partiet sprunget ur nazismen och anammar och verkställer deras politik.

Dom hatar oss så mycket att dom omänskliggör våra kroppar. Palestinska barn är för alla oss som är här viktiga. Jag ser hur vi alla lider. Den medkänslan och medmänsklighet, finns inte hos vår regering.

Sveriges utrikesminister Tobias Billström kom till Malmö för inte så längesen och sa att våldet från Israel var proportionerligt. Trots uttalanden av läkare utan gränser, FN, WHO och flertalet länder som säger stopp, trots att han nåtts av alla siffror och bilder som varenda en av oss som står här har nåtts av. Trots det står han fast vid att våldet är proportionerligt.

Han upprepade samma mantra vid Nordiska rådet där ministrar från hela Norden samlades. Vänsterpartiet har pga det anmält Tobias Billström till konstitutionsutskottet för det uttalande han gjorde om att Israels militära svar är proportionerligt. Det slutar inte heller där, samma utrikesminister har sagt att han inte har några synpunkter på om Israel behöver följa internationell rätt. Inom den internationella rätten rymmer krigsförbrytelse, folkmord och brott mot mänskligheten.

Även i detta nu när Israel har släppt en missil över ett sjukhus som inte exploderar men släpper ut blad inom 100 m avstånd som delar människor itu. Står han fast vid sitt ord?

Den 25 oktober i år medans Gaza massakrerades slöt Sverige avtal med Israelisk vapenbolag. Det största israeliska vapenföretaget som marknadsförs som ”stridstestande” mot den palestinska civilbefolkningen.

Det är därför oerhört viktigt att just du står här idag. Se dig om kring det är vår enighet vår styrka.  Låt oss aldrig släppa Palestina frågan. Låt oss stå upp här tillsammans tills vi har satt stopp för detta vansinne.

Avslutningsvis vänner så vill jag citera den palestinska författaren Ghassan Kanafani som sa att den palestinska frågan – är inte bara en fråga för palestinierna, utan en fråga för varje revolutionär, var han än befinner sig, en fråga för de exploaterade och förtryckta massorna i vår tid.

För visst är det precis så, kamrater – frågan om att ge upp den finns inte för oss.

Vi kommer aldrig att kapitulera – vi kommer aldrig att ge upp.

Ockupationsmakten kommer inte att segra – om vi nu behöver stå här i 75 år till och en månad –  så kommer vi inte att ge upp kampen för ett fritt Palestina.

Låt oss nu tillsammans skrika för eldupphör. Eldupphör nu. Cease fire now.

 

Anfal Mahdis tal den 22/10

Jag vill börja med att fördöma det hat och de hot som riktas som nu riktas mot såväl judar som palestinier runt om i världen. I vårt Malmö bor människor från alla jordens hörn och människor med alla religioner. Både den judiska och den muslimska minoriteten har en självklar plats i Malmö och ingen, oavsett religion, ska känna rädsla att utåt visa sin religiösa tillhörighet. Det är allas vårt ansvar att alla Malmöbor ska kunna leva i trygghet. I mitt Malmö ska det inte firas när civila dör. I mitt Malmö ska alla känna sig trygga till att visa sin religiösa identitet. I mitt Malmö lever alla malmöbor i trygghet.

Jag vill även uttrycka mina sympatier med alla civila som fallit offer för våldet, för alla dom som har mist sina liv i denna hemska situation som vi befinner oss i just nu. Civila är dom som tyvärr får betala det högsta priset för ockupationen och vi håller på att bevittna ett pågående folkmord. Fred uppnås genom att israels apartheid och ockupation av Palestina upphör, därför är det viktigt för oss alla som yttrar sig i frågan att synliggöra förtrycket och faktiskt fördöma ockupationen av Palestina.

Precis som vi har bevittnat tidigare så är våldet som den högerextrema israeliska regeringen visar oerhört enormt. Israel har nu börjat attackera civila, man bombarderar Gaza som är ett enda stort fängelse och man förbereder sig för en markinvasion av Gaza. FN:s rapportör för mänskliga rättigheter i området varnar – Israel är på väg att genomföra etnisk rensning. FN-rapportören Albanese säger att palestinierna kan stå inför en ny Nakba, katastrofen när många hundratusen palestinier drevs bort från sina hem 1948.

Under Israels ockupation av Palestina eskalerar våldet. Under ockupationen av Palestina finns ingen öppning för fred. Vi som har följt det Palestinska folket i sin frihetskamp vet hur Israel reagerar. En kastad sten i form av motstånd möts med ett enormt våld. Så ser det ut i det ockuperade Palestina.  Israels Premiärminister Netanyahu vill inte ha en tvåstatslösning. Han vill inte ha fred. Han vill inte att Palestinier behandlas som människor, så som Israels försvarsminister uttryckte det är: Palestinier är djur och ska behandlas som dom djur som dom är. Gaza borna ska inte ha mat, vatten eller el dom, förtjänar full belägring och en attack med all militär kapacitet. Trots FNs uppmaningar om att stoppa etnisk rensning av Palestinier vägrar Israel att backa. Precis som  ockupationsmakten har gjort alla otaliga gånger man har brutit mot FN resolutioner och begått brott mot mänskliga rättigheter.

Den Israeliska regeringen gör allt de kan för att krossa planerna för fred och försoning.  Vänner, bara kraftfulla reaktion kan stoppa detta vansinne.

Det krävs kraftfulla reaktioner från Västvärlden. Det krävs kraftfulla reaktioner för att uppnå fred. Vi har skrikit förgäves för ett stopp för Palestinas lidande år efter år. Vi har stått här tillsammans och krävt rättvisa att apartheid upphör att ockupationen hävs gång efter gång. Dom kraftfulla reaktionerna, kom inte.

Dom kom inte när vi upplyste dom om antiimperialism. Dom kom inte när vi pratade om avkolonialisering.

Dom kom inte efter al Nakba, katastrofen när Palestinier mördades brutalt och hundratusen palestinier drevs bort från sina hem år 1948.

Dom kom inte trots alla år av mord av förtryck av Palestinier.

Dom kom inte när det smälldes upp en mur.

Dom kom inte när Palestinier marscherade fredligt för återvändo år 2018 och den Israeliska staten mördade 214 palestinier 46 av dom barn och skadade 8800 människor.

Dom kom inte när Israel i flera dagar attackerade en hel stad, Jenin i norra Palestina.

Dom kom inte när Jenin behandlats som en krigszon av israeliska militären som tvingade tusentals människor på flykt.

Dom kom inte när journalisten Shirin Abu Akhleh mördades

Dom kom inte när hennes begravningståg attackerades av den israeliska armen

Dom kraftfulla reaktionerna kommer inte när israel mördar. Dom kraftfulla reaktionerna kommer inte när barn fängslas. Dom kraftfulla reaktionerna kommer inte när palestinier görs hemlösa och bosättare tar deras hem. Dom kraftfulla reaktionerna kommer inte när muslimer angrips under ramadan. När mosker och kyrkor angrips.

Dom kommer inte när bomberna faller över Jenin. Dom kommer inte när bomberna faller över ghaza. Dom kommer inte när ambulanser bombaderas och sjukhus och skolor förstörs. Dom kom inte efter 75 års ockupation. Dom kommer inte när en miljon människor hotas till livet. Dom kommer inte när omkring tre tusen människor dödades 700 av dom barn. Dom kommer inte när det pågår etnisk rensning. Folkmord.

Dom kraftfulla rektionerna dom kom men dom är inte till för oss. Sveriges stadsminister Ulf Kristerson har skoningslöst strypt biståndet till Palestina. Liberalerna vill skicka vapen till Israel.

Men vi Vänstern, vi står stadigt. Med våra vänner i frihetskampen.

Kopiera länk