Kommunalpolitik

Skydda oss bättre mot översvämningar

Stormen Babet som nyligen drog fram blev en tydlig påminnelse om vikten av kustskydd. Den drabbade särskilt Danmarks sydligaste delar och översvämningarna var på flera orter värre än på hundra år. Vattnet i havet steg över två meter på vissa ställen och båtar spolades upp på land. Vallar som skulle skydda mot vattnet gick sönder.

Även i Skåne var förödelsen stor då vinden och regnet fick vattnet i havet att stiga med 1,5 meter. Badhytter som hade stått i snart 100 år blåste sönder. Hamnen i Kåseberga drabbades hårt då havet tog med sig gångstråket, och vägen ner till hamnen fick stängas av för all trafik. 100 kvadratmeter av en villatomt i Smygehamn försvann ut i havet.

Nyligen föll det också mycket regn i Malmötrakten med höga flöden och översvämningar i källare och på vägar som följd. Klagshamn blev hårt drabbat. Flera vägar lades under vatten och i ett hus forsade vattnet in från åkrarna runtomkring. Och källaren fylldes med 1 meter vatten! På denna åkermark har Malmö Stad planer på att bygga 1 300 nya bostäder.

Detta är tydliga exempel på behovet av att förstärka vårt kustskydd i linje med de tillägg vi tidigare föreslagit. Vi tänker främst på hur vi kan förhindra att vattengenomströmningen och kusterosionen påverkas av olika kommunala utfyllnads- och utbyggnadsplaner längs Öresunds- kusten. Vi vill se konsekvensanalyser för de olika exploaterings- projekten och att strategin föreslår möjliga strategiska åtgärder när det gäller efterlevnaden av FN:s konventioner om havsmiljön. Slutligen vill vi också att naturbaserade lösningar för kustskydd prioriteras, dvs att naturens absorbering används istället för hårda barriärer.

 

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk