Kommunalpolitik

Vi behöver göra mer för klimatet

Vi i Vänsterpartiet finner det mycket glädjande att det nu äntligen finns ett förslag till hur en koldioxidbudget ska utarbetas och inarbetas i stadens övergripande styrmodell.
På så vis kommer vi nu ha möjlighet att styra vår stad mot ekologiska, klimatmässiga och miljömässiga motiv i likhet med de ekonomiska.

Men tiden är knapp och mycket värdefull tid har gått förlorad, ända sedan 2019 har styret jobbat och gång på gång lovat att en styrmodell för klimatgaser ska vara på G.

Och kritiken stannar inte vid den långsam hanteringen.
För den väg som styret nu väljer för kommande koldioxidbudget är INTE en väg som garanterar att stadens egna miljömål nås, eller att externt ingångna klimatavtal efterlevs.

  • Styret väljer en styrmodell som enbart inkluderar vissa valda delar av vår stads utsläpp.
  • Styret väljer att enbart inkludera koldioxid, och inga andra skadliga klimatgaser.
  • Styret väljer en modell som styr mot 7 % årligen minskning, istället för 15% som Parisavtalet och planeten kräver.
  • Styret väljer att lägga fram en modell som helt utelämnar konsumtionsbaserade utsläpp och därigenom blundar för klimaträttvisa och de skeva fördelningsaspekterna inom klimatomställningen.

Den modell som vi har framför oss idag är dessvärre inte en modell som kommer att påverka stadens investeringar och drift i den mån som krävs.

Den modell som vi har framför oss idag är dessvärre INTE en modell som sätter vår natur, vår miljö, vårt klimat, och våra barns framtid i första rummet.

Därför yrkar vi:

  • Kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att snarast utöka stadens koldioxidbudget med ytterligare områden så att den tar ett bredare grepp om stadens utsläpp och garanterar att staden når både sina egna uppsatta mål och internationellt ingångna avtal till 2030.
  • Kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att tillföra miljönämnden 2 miljoner årligen för att skyndsamt genomföra och garantera Malmö Stads koldioxidbudgets efterlevnad och implementering.

I veckan släpptes Oxfams rapport om hur O-jämnt det planetära Klimatutrymmet utnyttjas. Mellan fattig och rik,
Mellan privilegierad och perifierad.

Världens rikaste 1 % släpper ut lika mycket som 5 miljarder av jordens fattiga befolkning. I Sveriges släpper de rikaste 10 %en ut nära på 22 % av Sveriges fulla utsläpp, det är samma klimatavtryck som de fattigaste 38%en har.

Samma ojämna fördelning råder i Malmö, och gick att läsa om i årets budgetskrivelse från Miljöförvaltningen. Man kan tex läsa följande: “I Malmö sker de största klimatutsläppen av Malmöbor som bor i de västra delarna av staden, medan den största värmeproblematiken finns i östra Malmö”.

Grunden till dessa ojämlikheter finns inom de konsumtionsbaserade utsläppen. Men dessa väljer styret att INTE ta med i den nya styrmodellen, VARFÖR?

 

Kopiera länk