Kommunalpolitik

“Inte bilen under milen”

 

Stadens fordonstrategi har som huvudmål är att elektrifiera samt effektivisera användningen av fordonsflottan, bestående av personbilar, lätta och tunga transportfordon och arbetsmaskiner. Detta är en viktig del i omställningen från fossila bränslen till förnybar energi.

För att underlätta förverkligandet av denna strategi föreslås att fordonstrateger anställs samtliga förvaltningar. Det tycker vi är bra. Men dessa måste också finansieras eftersom många förvaltningar har stora underskott och nedskärningskrav, som redan begränsar deras möjligheter att utföra sina kärnuppdrag. Resurser måste därför tillföras samtliga förvaltningar.

Strategin bör inte heller begränsas till att endast gälla för stadens anställda utan tillåta andra medborgare att utnyttja laddmöjligheterna samtidigt som vi bör försäkra oss om att skapa en resurs som laddar upp el vid behov.

Vi tycker också att det är viktigt att staden bygger sin egen infrastruktur, men den måste kunna utvecklas i samverkan med externa aktörer för att optimera dess användande. Genom egen produktion kan vi leverera förnyelsebar, närproducerad el till alla våra medborgare.

Staden har ju ett mål om att öka antalet medborgare som cyklar till och från jobbet, vilket måste vara en del i denna strategi när behovet av biltrafik ska uppskattas. Tunga maskiner och andra maskinfordon som används av staden måste också elektrifieras då de ger upphov till jämförelsevis högre utsläpp. Vi anser därför att Malmö Leasings verksamhet måste breddas till att inkludera även elektrifierade lådcyklar och andra cyklar. Vi vill, i likhet med Växjö, göra det möjligt att leva under devisen “Inte bilen under milen”.

 

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk