Kommunalpolitik

Rättigheter före budget

 

Till att börja med av den enkla anledningen att om Funktionsstödsnämnden inte ansvarsbefrias så ska nämnden på 10 dagar spara in 10% av hela sitt tilldelade kommunbidrag. Det faller på sin egen orimlighet. Nämnden skulle behöva bryta mot flera olika lagstiftningar för att klara av att ta igen sitt underskott på så kort tid.

Och om jag började med den enkla anledningen så kommer nu den självklara anledningen. De rättigheter som LSS ger varken kan eller får ställas mot resursbrist. Funktionsstödsförvaltningen genomgår för tillfället troligen den största omställning i nämndens historia.

Jag har sagt det förr och säger det igen; vad funktionsstödsförvaltningen behöver är andrum.

Vad funktionsstödsförvaltningen behöver är tid att fokusera på sitt kärnuppdrag utifrån myndighet och verkställighet; att skapa god kvalitet och goda levnadsvillkor för de Malmöbor förvaltningen är till för. Jag känner mig trygg med att förvaltningsledning och tjänstepersoner styr resurser efter allra bästa förmåga. För det är behoven som ska styra. Och tack vare att behoven har fått styra så finns detta underskott, det framkommer tydligt i skrivelsen.

Men nämndens verksamhet är och förblir underfinansierad år efter år. Fackliga organisationer slår larm om att det inte finns en balans mellan krav och resurser. Om ett par timmar så tror jag att många i den här salen, dock inte jag, tänker gå ett antal steg in i den andra salen och bli bjudna på en storslagen julmiddag – på funktionstödsförvaltningen får man inte ens köpa in ett suddigum. Det är ju något man kan fundera på.

 

Foto Carin Gustafsson

 

Kopiera länk