Årsmöte

Satsa på barnen!

 

Till vardags arbetar jag som skolkurator på en kommunal skola i Malmö. Det gör också att jag få bevittna varje dag hur de politiska beslut en påverkar varje elev i skolan.

De flesta elever klarar inte de stora klasser som skolorna har med 25-30 elever i varje klass. De klarar heller inte stora skolor med för mycket stimuli och social interaktion. Specialpedagogerna hinner inte heller göra de pedagogiska utredningar som krävs för att kunna söka till en centra SU-grupp, utan tvingas ställa barnen i kö för utredning.

Det kan således ta upp till ett halvt år innan ansökan kan göras och därefter ytterligare ett halvår innan Centrala specialistteamet tillsätter en handläggare. Sen ska ärendet utredas ett halvår till och med lite tur finns ett beslut 1 ½ år efter att ärendet påbörjats. Men då finns ingen plats utan väntetiden fortsätter i ovisshet.

Att tvingas gå kvar på en skola där de inte får rätt förutsättningar kan skapar utanförskap, psykisk ohälsa, eller total skolfrånvaro. Detta kan leda att dessa elever inte kommer in på gymnasiet, hamnar i utanförskap i form av kriminalitet eller missbruk.

Detta är ett misslyckande för Malmö stads skolsystem och något som kan förebyggas. Styret pratar om hur viktigt är det att bryta nyrekrytering till kriminella nätverk, men bidrar i stället till utanförskap och socialt riskbeteende genom bristande resurser och insatser under våra barn och ungas skoltid.

Vi behöver tillföra de resurser som behövs för såväl särskilt stöd på varje skola i form av flera kuratorer, speciallärare och specialpedagoger, möjlighet att skapa mindre klasser genom fler lärare för att kunna bedriva egna små undervisningsgrupper på skolan. Men utöver detta behövs också centrala särskilda undervisningsgrupper utan kö. Men utan tillräckligt ekonomiskt tillskott i budgeten är detta en omöjlighet

Avslutningsvis vill jag vända till alla Malmöbor som lyssnar eller tittar nu eller i efterhand.

Du som har barn på en av Malmös skolor, jag vet att ni kämpar varje dag, jag ser det varje dag. Vänsterpartiet är inte med och styr, dock vill jag betona att ni ska utkräva oss politiker på ansvar när styrande politiker inte gör det som krävs, ni har rätt att ställa styrande politiker till svars!

 

Foto Gabriel Flores Jair

Kopiera länk