Kommunalpolitik

Vi behöver även små fordon

Målet att elektrifiera och effektivisera Malmö stads fordonsflotta är bra! – Men det är inte bara eldrivna personbilar, lätta och tunga transportfordon och arbetsmaskiner som behövs.

Vänsterpartiet menar att Malmö Leasings verksamhet även ska breddas till att inkludera elektrifierade cyklar, lastcyklar och andra superlätta elfordon.

Vi menar att små eldrivna fordon har en viktig roll att spela i Malmös fordonspark. En större användning av denna typ av fordon skulle vara effektivt för att uppnå klimatmålen. Superlätta elfordon har flera fördelar:

– de är mer energieffektiva – särskilt eftersom en stor andel av biltransporter sker med endast en person i bilen
– de har mindre miljöpåverkan, eftersom de kräver mindre resurser för att tillverkas, inte minst batterierna kräver stora mängder mineraler
– de är billigare vid inköp
– de tar mindre plats, vilket minskar behovet av parkeringsplatser och hårdgjord yta
– de är också mindre krävande vad gäller infrastruktur för laddning.

Vänsterpartiet vill därför att fordonsstrategin ska ta ett bredare grepp om transporter, och innehålla en plan för hur den här typen av fordon ska ingå i Malmö stads fordonsflotta, samt att fordonsstrategerna tilldelas ansvar för detta.

Vi yrkar att följande läggas till i fordonsstrategin:
– ”behovsanalysen vid inköp eller tecknande av leasingavtal måste överväga om lättare elfordon är ett lämpligt alternativ för ändamålet.”
– ”fordonsstrategen måste ha ett helhetsansvar för verksamhetens transportbehov, och ansvarar för att se till att fordonsflottan har en ändamålsenlig balans mellan lättare elfordon, elbilar och andra typer av elfordon.”

 

Foto Emmalisa Pauly

 

Kopiera länk