Kommunalpolitik

Ge alla en chans

Nu ni, kommer något ske som inte ofta händer. Jag håller med John Roslund (M) om något! 

John har lämnat in en motion som anför att Malmö stad ska ta fram riktlinjer för sina förvaltningar om att säkerställa att även personer med intellektuell funktionsnedsättning om möjligt ska beredas plats i organisationen. Det här är något så fint som en motion helt i linje med en av mina favorit-deviser: Åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga. 

Det är ett ganska anspråkslöst krav Moderaterna ställer i den här motionen, men oerhört viktigt för en särskilt utsatt grupp på arbetsmarknaden. Möjligheten att få en anställning anpassad efter sina egna behov, med möjlighet att faktiskt kunna vara del av en social gemenskap, betala skatt, få en skälig lön och bidra till samhället är otroligt viktigt för alla. Att däremot få chansen till just detta om man inte tillhör normen i funktionalitet är tyvärr fortfarande svår. 

En alldeles för stor andel av gruppen saknar meningsfull sysselsättning efter att de gått ut gymnasiesärskolan / anpassat gymnasium, samtidigt som de kommunala verksamheterna saknar arbetskraft.

Därför tycker vi i Vänsterpartiet att det vore väldigt positivt om Malmö stad tar fram riktlinjer om att kunna anställa personer som gått anpassat gymnasium / gymnasiesärskolan. Till exempel har Stockholms stad visat hur kommunen genom särskilda insatser för gruppen kan få många i anställning. Vinsterna för både kommunen och de enskilda personerna är mycket stora.

Personer med funktionsnedsättning har samma rätt att delta i arbetslivet och samhället utifrån sina förutsättningar som de utan. Arbetet måste anpassas efter varje individs förutsättning, men arbetsvillkoren får aldrig vara sämre än för någon annan. Malmö stad kan verkligen, som en av de största arbetsgivarna i staden, vara en föregångare för andra arbetsgivare genom att anställa människor med olika typer av normbrytande funktionalitet, inte minst personer med intellektuell funktionsnedsättning. Jag yrkar därför bifall till motionen. 

 

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk