artikel

Frågor och svar: Eurovision Song Contest

Frågor och svar – Eurovision Song Contest

Ja till folkfest. Nej till folkmord – Malmö for a free Palestine

 

  • Vänsterpartiet Malmö, tillsammans med en rad olika organisationer, driver en kampanj mot Israels deltagande i Eurovision Song Contest. Varför tycker ni inte att Israel ska få vara med i Eurovision?

Det palestinska civilsamhället har sedan 2005 uppmanat individer, organisationer, kommuner och nationer om hjälp att på icke-militär väg förmå Israel att erkänna palestiniers rätt till frihet och jämlikhet. Metoden kallas BDS – bojkott, desinvestering och sanktioner, och har varit en viktig del av exempelvis Sydafrikas befrielse från apartheidregimen. 

Kampanjen för att hindra Israel från att delta i Eurovision Song Contest i Malmö är en del av den globala BDS-rörelsen. Vänsterpartiet står i solidaritet med det palestinska folkets kamp; för jämlikhet, frihet och ett slut på Israels folkmord och ockupation. 

För oss är det viktigt att visa att Malmö välkomnar musik och festligheter, men ännu viktigare att visa att vi, tillsammans med människor världen över, vill se ett slut på ett pågående folkmord. 

  • Varför göra politik av en musiktävling?

Att under pågående folkmord låta israeliska musiker, i sammanhanget representanter för staten Israel, delta i en musiktävling är i högsta grad politiskt. För bara två år sedan utestängdes Ryssland från Eurovision på grund av invasionen i Ukraina. Det var rätt. På samma grunder är det idag rätt att utesluta Israel. Mer än politik handlar det om att visa solidaritet och att vara medmänniska. Det är inte rimligt att behandla en stat som i detta nu genomför ett folkmord som vilket land som helst. Det är att förminska det som idag sker i Gaza och allt det lidande och förgörelse som Israel har gjort sig skyldig till. Malmö ska inte vara medskyldiga till normaliseringen att Israel har dödat eller skadat 2% av Gazas barn. Vår kampanj är en motkraft mot detta normaliserande. Det är inte rimligt att Israel ska använda Eurovision-festivalen för att tvätta av sig sin smutsiga image. 

  • Vad har situationen i Gaza med oss i Malmö att göra?

Att inte säga ifrån när folkmord av palestinier pågår, gör oss medskyldiga. Israel kan bara utöva detta våld så länge omvärlden tillåter det, genom aktivt stöd eller passivt blundande. Att tillåta Israel att delta, att inte säga ifrån, är att tillåta och acceptera det som händer i Palestina just nu.

Vi vill bygga ett Malmö som är fullt av medmänsklighet och solidaritet. Att protestera mot Israels folkmord är en del av detta. Om inte styret i Malmö vill bygga upp det solidariska Malmö så får vi i befolkningen göra det själva. Låt budskapet om ett fritt Palestina synas överallt! Låt Palestina-flaggorna vaja i varje fönster, fyll gatorna med slagord och fred och frihet! I Malmö säger vi ja till folkfest, men nej till folkmord!

  • Kan verkligen en kampanj i Malmö påverka Israels regering?

Vi behöver bedriva många olika typer av kamper för att förhindra Israels folkmord; bojkott, sanktioner, av-investeringar, politiska påtryckningar och juridiska processer. Men ja massiva protester i samband med Eurovision är ett bra sätt att sätta press på Israel. Israel känner sig stressade av den växande BDS-rörelsen. 

Eurovision är ett folkligt evenemang som uppskattas i hela Europa (och andra delar av världen). Det är därför ett ypperligt tillfälle att nå ut med vårt och palestiniernas budskap. Det är också ett sätt att stärka motståndet som finns bland den israeliska befolkningen och visa dem att de inte är ensamma. Israelisk och internationell media kommer bevaka evenemanget och folk i Israel som är emot ockupationen och folkmordet kan få argument och känna stöd i sin kamp att påverka sin regering. 

Det är också ett sätt att visa svenska regeringen hur utbredd solidariteten med Palestina är och visa att det går att konkret agera mot Israel, i motsats till de styrandes lamslagna passivitet. 

  • Är inte kultur en viktig brygga som kan skapa sammanhang och överbrygga konflikter?

Musik är en fantastisk kraft som verkligen kan ena och skapa sammanhang. Men vi vill inte ena oss med en stat som genomför folkmord och håller en annan befolkning under militär ockupation. Vi vill inte skapa ett sammanhang där Israels aggressioner normaliseras. Tvärtom, vi vill använda musikens kraft och säga att ni är välkomna till Malmö när Palestina är fritt och när ockupationen upphört.

Bojkott är inte en aggressiv handling mot det israeliska folket. Den är riktad mot regeringen och dess politik. 

Genom denna kampanj önskar vi också stärka våra band med palestinska och israeliska motståndskämpar.

  • Varför måste ni alltid bråka?

I Gaza har nästan fyrtio tusen människor mördats det senaste halvåret. Även innan attackerna den sjunde oktober var 2023 det blodigaste året på ockuperade Västbanken med 234 palestinier dödade av israeliska militärstyrkor och 9 palestinier dödade av bosättare. Våra protester är däremot helt fredliga. Eurovision är ett tillfälle att markera MOT folkmord och FÖR mänsklighet och solidaritet. Det finns inget våldsamt med det. Mer våldsamt är att, i fredens namn, tysta och normalisera det som sker. 

  • Vad kommer hända rent praktiskt under veckan?

Det kommer vara två stora demonstrationer 9 och 11 maj (mer information här: Stoppa Israel – För fred och ett fritt Palestina). Då kommer folk från hela norra Europa komma för att protestera mot Israels deltagande i Eurovision. Men hela veckan kommer det hända saker. 

Vänsterpartiet Malmö har köpt in hundratals Palestina-flaggor som vi säljer billigt för att folk ska hänga ut i sina fönster och visa på det massiva stödet för Palestina. Vi kommer trycka upp affischer som man kan hänga i sin port eller pryda närmaste anslagstavla. 

Man köpa flagga och hämta sin affisch i Slottsparken på första maj, samt under kaffe och politik som vi har bland annat lördag 4/5 kl 13-15 på Möllevången och måndag 6/5 kl 16-18 vid Triangeln, uppgång Johanneskyrkan. 

I hela Malmö kommer man kunna se solidariteten med Palestina och ställningstagandet att Israel inte är välkommet till Eurovision i vår stad. 

  • Gör Vänsterpartiet något mer?

Vår partiledning har gått ut med kraftfulla ställningstaganden för sanktioner mot Israel:
https://www.vansterpartiet.se/nyheter/bryt-alla-militara-kontakter-med-israel/

Vänsterpartiet vill också att Sverige ska driva på för en arresteringsorder mot Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Netanyahu är högsta ansvarig för en rad krigsbrott i Gaza, bland annat att Israel använder svält som vapen mot civilbefolkningen och attackerar sjukhus, vårdpersonal och hjälporganisationer. Vänsterpartiet anser att den svenska regeringen bör agera för att den internationella brottmålsdomstolen ska utfärda en internationell arresteringsorder.

Lokalt driver vi att kommunstyrelsen i Malmö stad ska uppmana EBU, som är arrangör för eventet, att utesluta Israel från Eurovisiontävlingen på grund av Israels krigsbrott och folkmord på palestinier i Gaza. Vi kan inte anordna en musikfest med Israel som deltagande land. Kommunstyrelsen vill att arrangemanget ska bli ett positivt arrangemang vilket omöjliggörs av Israels medverkan. Vi vill också att Malmö stad ska, inom ramen för sina arrangemang, skapa en solidaritetsscen för Palestina där lokala artister som vill visa sitt stöd för Palestina kan uppträda.

Regionalt driver vi att Region Skåne ska ansluta sig till den globala BDS-rörelsen. 

  • Är det inte populism av Vänsterpartiet att använda sig av de stora protesterna?

Om det är populism att ta ställning mot ett folkmord, för fred och ett upphörande av ockupationen, då är vi gärna populister! Vänsterpartiet har under årtionden solidariserat sig med Palestina och protesterat mot Israels ockupation samt uppmanat till bojkott av Israel. Vänsterpartiet Malmö har varit aktiv medlem i Palestina-nätverket i tjugo år, så det här är ingen ny fråga för oss. I vår källare finns mängder av banderoller som vi genom åren har målat för olika tillfällen, för att uppmärksamma Malmöbor på Israels ockupation och apartheid-politik. 

Även förra gången Eurovision var i Malmö 2013 protesterade vi mot Israels deltagande. Då bland annat genom körsång:
2013: https://www.varldenidag.se/nyheter/ledande-politiker-deltar-i-protester-mot-israel/317602

2018: https://www.facebook.com/Vansterpartietmalmo/posts/10156227258946380/?paipv=0&eav=Afbe9hB_DqVEvl8XJOBz9yH1IwTml0f8hL9EvzVdM_mQzjXqGoHmsIBbNLn1rcGNkrk&_rdr

  • Det bor många judar i Malmö, hur ska ni säkerställa deras trygghet under ESC?

I vårt Malmö bor människor från jordens alla hörn och människor med alla religioner. Både den judiska och den muslimska minoriteten har en självklar plats i Malmö. Ingen, oavsett religion, ska känna rädsla att utåt visa sin religiösa tillhörighet. Det är allas vårt ansvar att alla Malmöbor ska kunna leva i trygghet. 

Hitintills har Palestina-demonstrationer i Malmö varit fredliga och tagit avstånd från all form av antisemitism och annan diskriminering. Många judar har deltagit i protesterna, ibland med egna banderoller. Vi utgår från att denna fredlighet och solidaritet kommer prägla även protesterna under Eurovision Song Contest, men självklart måste vi vara beredda på att hjälpas åt att stoppa eventuell rasism var än den dyker upp.

Vänsterpartiet Malmö har länge stått i främsta ledet i kampen mot rasism, vare sig det riktar sig mot judar, muslimer, romer, svarta eller andra som utsätts för rasism. På samma sätt som vi kämpar mot rasism i Malmö så kämpar vi mot den rasism som tillåter och passivt ser på när tusentals och åter tusentals palestinier mördas. Kampen mot rasism har inga gränser, Malmö är en del av världen och världen är en del av Malmö.

  • Finns det något hopp i Palestina-frågan?

Det är väldigt mörkt just nu, men det finns absolut hopp. Vi har sett ockupationsmakter falla förut. Vi har sett apartheidsystem ta slut tidigare. Den palestinska motståndsrörelsen är stark och välorganiserad, både i Palestina och i diasporan. 

Vi kan se att media i Sverige har börjat skildra mer och mer ur den palestinska synvinkeln. Protesterna i Malmö kan bidra till att ytterligare driva upp Palestinafrågan på agendan och tvinga våra makthavare att konkret agera mot Israel och för ökat stöd till Palestina. 

Hur dålig situationen än ter sig just nu så är det inte vår uppgift att misströsta. Palestinierna kämpar vidare och då måste vi också göra det. 

  • Jag vill engagera mig, hur gör jag?

Du behövs och det finns en mängd olika sätt att engagera sig. Vi hoppas självklart att du går tillsammans med oss i demonstrationerna den 9 och 11 maj. Du kan också aktivera dig i vänsterpartiet, vi kämpar för ett fritt Palestina och för så mycket mer, med fokus på rättvisa, frihet och solidaritet. Du kan också gå med i någon av de andra organisationer som deltar i kampanjen

Både före och efter demonstrationerna finns det mycket att göra. Inte minst visa för omvärlden att du stödjer ett fritt Palestina (ta på dig Free Palestine knapp och/ eller Keffiyeh/Kufiya (palestinasjal), häng ut en Palestina-flagga från ditt fönster). Prata med din familj, släkt och vänner, och berätta om varför du stödjer kampanjen. Att många tusen gör små saker får stor effekt – du kan göra skillnad.

Kopiera länk