sida

Studier

Studieprogram våren 2024

Mot den 25 april: antifascistisk motstånd igår och idag

Kontaktperson: Andrea Iossa
Språk: Italienska
Datum och tid:  16 februari, 1 mars, 15 mars, 12 april 2024 – kl. 18.00-20.15
ABF-huset, sal 202

För italienska antifascister betyder den 25 april motstånd och befrielse. På detta datum, år 1945, förkunnade de italienska partisanerna allmänt uppror, vilket fullbordade målet att besegra den fascistiska regimen och befria italienskt territorium från de nazistiska ockupanterna. Men trots att regimen besegrades, lever fascismen som ideologi och politisk rörelse kvar. Idag, efter framväxten av högerextrema politiska rörelser och partier över hela Europa, utgör fascismen ett reellt hot. Syftet med studiecirkeln är att reflektera över antifascismens historiska och samtida roll. Vilka motståndspraktiker kan vi använda idag för att återaktualisera betydelsen av den 25 april? Med utgångspunkt i historiska texter och samtida motståndspraktiker kommer vi under studiecirkeln att diskutera antifascismens individuella och kollektiva dimensioner. Syftet är också att organisera ett minnesarrangemang den 25 april i Malmö.

Drama som kraft att förändra

Lokal : Stora salen, ABF-huset
Kursledare: Nils Jarnehall
3 kurstillfällen, torsdagar : 11/4, 18/4, 25/4. 17.30-19.45

Kom och var med och utforska Din och andras kreativitet i arbete med Dramaövningar, Rollspel & Forumteater. Vi testar olika kreativa övningar i grupp och lär oss mer om oss själva och varandra. Vi provar bland annat praktiska värderingsövningar med syftet att närma oss samhällets och världens orättvisor, klassystem och rasism. I Forumteater-spel testar vi att hantera och utvärdera konflikter och hitta på förslag till lösningar för dem – i världen, i vår stad och i oss själva. Vi diskuterar och tycker till, utmanar oss och utvecklas. Vill gruppen kan vi skapa någon form av föreställning för andra att se och få diskutera kring. Inga förkunskaper krävs.

Kursledare är auktoriserad dramapedagog NILS JARNEHALL med 30 års erfarenhet av Dramaarbete. Nils undervisar på heltid runt om i Malmö och Skåne. Han är även utbildad i Klassisk Balett och Pantomim.

Träff 1 : ”Grundläggande Drama som ett sätt att kommunicera och utforska sin kreativitet”.

Grundläggande Dramaövningar av olika slag.

Träff 2 : ”Socialt Rollspel i teori och praktik”.

Vi testar att improvisera fritt kring olika sociala situationer i vårt samhälle som innefattar statusskillnader, rik och fattig, normer och värderingar samt samhällskritik. Hur ser vårt samhälle och vår värld ut ? Och hur skulle den kunna se ut ?

Träff 3 : ”Forumteater – de förtrycktas teater”.

Vi testar några forumspel med utgångspunkt från Augusto Boal och hans idé om ”De Förtrycktas Teater”. Vi skapar konflikter som vi ser i världen främst hos marginella grupper och provar att föreslå olika ”lösningar” för dessa via rollspel.

Studiecirkel i rasism och antirasism

Välkomna på studiecirkel i rasism och antirasism på Vänsterns hus! Vi går igenom olika förståelser av rasism(er) och presenterar antirasistisk teori som ger oss verktyg till förändring. I studiecirkeln diskuteras hur vi omvandlar antirasistisk teori till praktiskt motstånd.

Studiecirkeln består av fyra träffar och som hålls av medlemmar av Antirasistiska utskottet.

  Första träffen fokuserar på vad rasism är och olika former av rasism.

–   Andra träffen är temat rasism och intersektionalitet, dvs att förstå rasism tillsammans med klass och genus.

–   Tredje träffen flyttar fokus till att bekämpa rasism, dvs olika former av antirasismer

–   Sista träffen fokuserar på hur vi kan utveckla och bedriva antirasistiska kampanjer.

Alla kamrater som är intresserade av ett mer solidariskt samhälle och vill utveckla kunskap om antirasistiska praktiker är välkomna!

Datum: 7:e, 14:e, , 28:e mars, 4 april (torsdagar)
(OBS, 21/3 inställd)

Tid: 18.00

Plats: Vänsterns Hus, Nobelvägen 51b

Studiecirkel: Att göra slut med kapitalismen

I den här studiecirkeln läser vi boken ”Att göra slut med kapitalismen”. Boken är en introduktion till vad som är fel med kapitalismen, skriven i dialogform där ”samhället” gör slut med ”kapitalismen”: Poängen med boken är att den till skillnad från många andra liknande böcker verkligen tar de bästa pro-kapitalistiska argumenten på dödligt allvar och ger kapitalismen en chans att försvara sig. Tanken är att få en introduktion till det socialistiska tankegodset samtidigt som vi gemensamt lär oss argumentera för varför kapitalismen måste avskaffas utan att bara lära oss ”hejarklacksargument” som faller så fort de stöter på lite motstånd från icke-socialistiska vänner och familjemedlemmar. Studiecirkeln är även en chans att diskutera sådana frågor där vi socialister faktiskt inte har färdiga svar.

Boken är skriven av cirkelledaren själv, efter att i många år haft svårt att hitta introduktionslitteratur om socialism som tar högerns bästa argument på allvar.

Fyra träffar med en veckas mellanrum, ungefär 55 (väldigt lättlästa) sidors läsning inför varje träff. Boken är inte utgiven så ni kommer att få läsa en pdf-version inför första träffen och sedan kommer den som vill få låna en tryckt version för de resterande träffarna. Max 10 personer – först till kvarn!

Första träffen: Om kapitalism och vad som är så jäkla bra med den.

Andra träffen: Om makt, klimat och hur man egentligen ska definiera höger och vänster

Tredje träffen: Om klass och kapitalismens historiska förtjänster

Fjärde träffen: Om nyliberalism, hur ett socialistiskt system skulle kunna se ut och huruvida vi vill ha det som i Sovjet eller?

Cirkelledare: Per Davidson

Tid: 11, 18, 25 april och 2 maj. Torsdagar. 19 till 21:30

Plats: ABF Malmö, Spånehusvägen 47, rum 203

Anmäl dig i Zetkin:

https://www.zetk.in/o/1/campaigns/2507

Kopiera länk