Kommunalpolitik
Foto Emmalisa Pauly

Var rädd om personalen

Den absolut viktigaste resurs Malmö stad har är vår personal. Utan undersköterskor, förskollärare, renhållningsarbetare, lärare, sjuksköterskor, elevassistenter, fritidsledare, socialarbetare och alla andra som arbetar i Malmö stads regi skulle vår verksamhet inte finnas.

Majoriteten av alla som arbetar i Malmö stad är kvinnor. Det ser olika ut på olika förvaltningar, Malmö är ingen isolerad ö och den extremt segregerade arbetsmarknad vi har i Sverige finns även hos oss. Det innebär också att Malmö stads anställda i många fall har relativt låga löner, samtidigt som de utför alldeles nödvändiga arbeten för att vårt samhälle ska gå runt. Arbetet med att Malmö stads anställda ska spegla Malmös befolkning går framåt, men inte på chefsnivå. Vi vet att många av våra anställda inte vågar vara öppna med sina identiteter, som tex romer. Hur det är att vara hbtqia+person och anställd i Malmö vet ingen.

Personalredovisningen ger oss en ganska bra bild över hur personalen mår och hur styret prioriterar dem. I Vänsterpartiets Malmö hade vi velat se lönesatsningar på de allra lägst avlönade yrkena, vi hade velat se fler anställda i förskola och skola, fler händer i äldreomsorgen och tryggare jobb för till exempel funktionsstödsnämndens anställda. Vi hade velat se balans mellan krav och resurser, inte nedskärningar som drabbar både Malmöborna och vår personal.

Om vi ska få, behålla och utveckla vår personal krävs en genomtänkt och strategisk plan för både kompetensförsörjning och rehabilitering. När människor blir sjuka på eller av jobbet, behöver vi bättre ta tillvara deras kompetens.

Vi hade också velat se ett större ansvarstagande av styret i Malmö. Därför har vi också ett antal yrkande vi skulle vilja att kommunfullmäktige uppdrar åt kommunstyrelsen att genomföra.

Vi yrkar att kommunfullmäktige ger kommunstyrelsen i uppdrag att

  • analysera samtliga förvaltningars och bolags arbete med antidiskriminering och ta fram en strategisk plan för att främja mångfald, jämställdhet och antidiskriminering.
  • att utreda hur företagshälsovård kan ske i egen regi.
  • att analysera Malmö stads rehabiliteringsprocess och återkomma till kommunstyrelsen med förslag på åtgärder för förbättringar i densamma.
  • att analysera och sammanställa en gemensam strategisk plan för kompetensförsörjning i Malmö stads alla förvaltningar.
  • att identifiera behov av insatser och utveckling för att förbättra personalens arbetsmiljö.

 

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk