Kommunalpolitik
Foto Emmalisa Pauly

Mer pengar till förskola och skola

Vi är väldigt glada att den samlade oppositionen kunde sätta press på er i styret att faktiskt ge mer pengar till Malmös förskolor och skolor, även om vi i Vänsterpartiet hade velat se mycket mer. 

Under de senaste åren har vi sett stora protester ordnade av elever och lärare, föräldrar och elevassistenter, även elevhälsans personal och förskolepedagoger har försökt förmå staden att skapa bättre förutsättningar för elever i alla åldrar – genom just mer resurser och ett stopp för nedskärningar. 

Vi i Vänsterpartiet riktar kritik mot hur välfärden sköts – både från den SD-ledda  Tidöregeringens håll, men också från Malmö stads SLMP-styres håll. I tider av ekonomisk instabilitet för hushållen är vår gemensamma välfärd det allra viktigaste verktyget vi har för att skapa ett bättre samhälle för alla. Vi i Vänsterpartiet har lagt förslag på allt ifrån gratis frukost i skolorna till fria arbetskläder för vård- och omsorgspersonal. Vi har lagt förslag om att arbeta för mindre barngrupper i förskolan till att anställa fler inom elevhälsa. Efter valet var det allra viktigaste för oss att freda Malmö stads verksamheter som möter människor och göra det genom en liten kommunal skattehöjning när medan regeringen sänker skatten för de allra rikaste. Tyvärr valde S och MP att gå i motsatt håll och effekterna ser vi nu.

Vi i Vänsterpartiet vill se ett Malmö för alla, oavsett om man bor i villa på Fridhem eller i en lägenhet på Herrgården. Man ska kunna lita på att farmor får den allra bästa omsorgen, att ungarna får både äta sig mätta och får den utbildning de behöver för resten av livet, att vuxna kan både försörja familjen och betala sin hyra utan rädsla för om ekonomin ska gå ihop. För det krävs ett samhälle där vi solidariskt tar hand om varandra, där den som har allra mest också får bidra lite mer, men där alla har det ganska bra.

Istället ser vi hur Matmissionen slår medlemsrekord, hur kön utanför kyrkan ringlar lång för att barnfamiljer ska kunna äta sig mätta, hur hyresvärdar tar ut miljardvinster men försöker dubbelhöja våra hyror, hur rektorer tvingas försöka genomföra samma verksamhet men med mindre personal. 

Vi i Vänsterpartiet vill påminna om att det inte behöver vara såhär. Att det är högerpolitik som gör att det ser ut såhär och att det är politiska val som går att förändra. Vi vet att Malmö mår bättre med vänsterpolitik, vi kommer fortsätta kämpa för att alla Malmöbor ska kunna leva sina bästa liv.

 

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk