Privatisering – nej tack

Från de nya riktlinjerna för hemtjänsten framgår att inköp främst ska skötas genom e-handel. E-handel innebär ökade kostnader, ökad osäkerhet och sannolikt också en oförutsägbar planering för personalen.

Vi vet inte utifrån de dokument vi kunnat läsa vem som bär de ökade kostnaderna och vem bär ansvaret om marknaden inte levererar? Jag ser nämligen ingen som helst riskbedömning, vad gäller inköp genom e-handel. Om det är brukaren som betalar, så kan det innebära en ökad kostnad på omkring 600-700 kr i månaden, för dem som tjänar allra minst.

E-handel har leveransspann på flera timmar och det finns också risk att de blir försenade. Även här saknas en riskbedömning både i förhållande till brukarens behov och personalens arbetsmiljö.
I hälsa, vård,- och omsorgsnämndens tjänsteskrivelse framhölls i september att de nya riktlinjerna syftar till att möta det kompetensförsörjningsgapet som förväntas när antalet äldre ökar.
Malmö är en storstad och rent demografiska kompetensförsörjningsproblem föreligger inte. Tvärtom är det så att Sverige har den högsta arbetslösheten på länge och en obefintlig politik för att lösa det. För framtidens kompetensförsörjning inom vården behöver vi satsa på dräglig arbetsmiljö för vårdpersonal och löner att leva på, även som ensamstående. Riktlinjerna riskerar att verka i motsatt riktning.

Vidare var syftet att komma ifrån minutstyrningen. Vi är för att minutscheman slopas, men om det görs utan att tillföra de resurser som hälsosamma scheman inom hemtjänsten kräver, så är det bara kosmetiska förändringar som inte bidrar till att förbättra arbetsmiljön.

Vänsterpartiet föreslår istället att kommunfullmäktige ger nämnderna i uppdrag att handling, städning, tvätt inom hälsa, vård- och omsorgsförvaltningen och funktionsstödsförvaltningen ska utföras i egen regi istället för entreprenad och marknadslösningar.

Nina Jakku (V)

Foto Emmalisa Pauly

Kopiera länk