Miljö

Varför måste vi rädda Öresund?

Tobias Petersson (V) och Gunilla Ryd (V) har kampanjat med danska Enhedslisten för att rädda Öresund från biologisk kollaps. Här är deras uttalande på Miljö-och Havsdagen:

Öresund utgör nära på halva Malmö yta och vad som sker i Öresund påverkar livet i staden på både gott och ont. Ett hållbart och livskraftigt Öresund är inte bara en förutsättning för god livsmiljö i sundet, det är helt avgörande i stadens kamp mot klimatförändringarna. Öresunds biologiska mångfald och habitat för djur och fågellivet är även en mycket viktig del, och vårt ansvar att bevara och främja.

Ett levande Öresund är en förutsättning för ett grönt och hållbart Malmö.

– Vi vill se ett utökat samarbete kring havsmiljöfrågorna i och kring öresund. Ökat samarbete är grundförutsättningen för en minskad rovdrift på sundets resurser (särskilt utfyllnad och sandsugning).
Ett ökat samarbete kring sundet är ett måste för att sätta stopp på nuvarande destruktiva nyttjande av sundet.

– Vi vill se klara åtgärd för att främja den biologiska mångfalden och biodiversiteten i sundet.

– Vi vill se ökade satsningar på naturbaserade lösningar för klimatkrisen såsom ökade insatser för levande bottnar för att binda koldioxid ur atmosfären.

– Vi motionerar för inrättande av marina kolonilotter i samarbete med Marint Centrum för främjande av akvakultur och kunskapsspridning om havsmiljön.

Om en vecka har du möjlighet att välja: det är Vänsterpartiet som är garanten för en progressiv klimat och miljöpolitik, en röd röst på Vänsterpartiet garanterar en grön framtid för dig och kommande generation.

Kopiera länk