Kommunalpolitik

Bostad är en mänsklig rättighet

I dagens debatt skulle jag vilja lyfta Malmö stads ansvar för boendeformer för personer med funktionsnedsättning.

LSS garanterar personer med funktionsnedsättning rätten att leva sina liv så som de själva vill. När funktionsprogrammet som specificerar utformning av LSS bostäder skickades på remiss till funktionsrättsorganisationerna var deras svar tydligt; de vill att Malmö stad ska följa Socialstyrelsens rekommendationer där en gruppbostad innehåller maximalt 3-5 lägenheter och Vänsterpartiets instämmer. Vi vill värna den lilla gruppens princip.

Naturligtvis bor långt ifrån alla Malmöbor med funktionsnedsättning bor i en LSS bostad. Funktionsrätt Sverige konstaterar att ”risken för fattigdom för personer med funktionsnedsättning ökar mest i Sverige jämfört med resten av Europa.”

Samma mönster upprepas i alla EU-länder enligt EDFs rapport Poverty and Social Exclusion of Persons with Disabilites men mönstret ses än mer i länder som Sverige som har välutvecklade sociala skyddsnät här även levnadsomkostnaderna är höga. Inom gruppen personer med funktionsnedsättning löper kvinnor högre risk än män att drabbas av fattigdom men även andra intersektionella perspektiv måste tas i beaktande.

För att personer med funktionsnedsättning ska kunna leva de liv de själva vill behöver Malmö säkerställa att det finns bostäder som alla har råd med och att Malmöbor i behov av en LSS bostad inte behöver vänta mer än de lagstadgade tre månaderna.

För bostad är en mänsklig rättighet.

 

Foto: Emmalisa Pauly

Kopiera länk