Kommunalpolitik

Malmö måste göra mer för klimatet

Vi måste för planetens överlevnad minska utsläppen från fossila bränslen, det går inte att göra för mycket bara för lite. Just nu gör alla för lite. Syftet med denna motion är att Malmö stad ska ta frågan på större allvar. Det politiska styret i kommunen vill inte det, det är beklämmande passivitet. Vår tids stora ödesfråga bemöts med ett avslag på alla punkter. Vi kan tyvärr konstatera att det saknas politisk vilja att på allvar ta itu med klimatfrågan.

Vi kunde i veckan läsa, i en rapport från Världsmeteorologiska organisationen, att 15 000 människor dog i Europa ifjol på grund av den extrema värmen som klimatförändringarna medfört. Där står vidare att alla klimatparametrar rör sig åt fel håll. Det är tyvärr inte den enda rapporten som visar på det akuta läget.

I behandlingen av motionen talas det om vårt miljöprogram som förvisso är bra, men målen uppnås ju inte. Vi hade såklart tyckt att olika konkreta handlingar varit bra men de finns inte. Ett ställningstagande för fossilnedrustningsavtalet hade varit en markering att nu kommer vi att steppa upp vår politik på området.

Den politiska majoriteten avslår till och med förslaget att lova att göra sin proportionella del av Parisavtalet. Det är anmärkningsvärt att inget parti mer än Vänsterpartiet vill bifalla det löftet.

När ska ni vakna och se allvaret i förbränningen av fossila bränslen? När ska ni inse att ni skulle agerat igår och i alla fall agerar idag?

 

 

Foto: Emmalisa Pauly

Kopiera länk