artikel

20 år sedan invasionen i Irak

Det är 20 år sedan USA och Storbritannien invaderade Irak. Fortfarande lever Iraks folk med de fruktansvärda konsekvenserna. Kriget varade i hela sex år och 1,2 miljoner irakier dödades.

De ohyggliga terrorattackerna 11:e september i World Trade Center användes som förevändning för att stärka USA:s makt. Washington utropade ”kriget mot terrorismen” och pratade om de ”onda” mot de ”goda”, något som media i Väst upprepade. Försök till att nyansera bilden ifrågasattes.
Motståndet mot att starta kriget mot Irak var oerhört starkt i hela världen men det struntade man i. Under förevändning att Irak hade ”massförstörelsevapen” inleddes invasionen. Påståendet har visat sig vara en lögn. Att Israel är områdets verkliga kärnvapenmakt höll man tyst om. Än idag håller man tyst om Israels ständiga massaker mot palestinier. Det är inget annat än hyckleri.

Irak är ett av de länder i världen med störst oljetillgångar, det var en av de verkliga anledningarna till att Irak invaderades 2003.

Hyckleriet kring USA:s agerande var gigantiskt. Formellt fördömde dåvarande regeringschef, Göran Persson, angreppet. ”USA bryter mot folkrätten”, sa han. Men i verkligheten gav Sveriges underrättelsetjänst USA:s generaler information om bombmål i Irak, bland annat om var svenskbyggda bunkrar i Bagdad fanns. Enligt dokument från den amerikanska militärens högkvarter var det den svenska underrättelsetjänsten Must som hjälpte USA med uppgifter om var man kunde hitta bombmål i mars 2003. I själva verket var Sverige aktivt och deltog i förberedelserna av Irakkriget.

Att Socialdemokraterna och högern värnade om fred är hyckleri. Likaså är det hyckleri när politiker idag talar om att ett svenskt Nato-inträde är för fredens skull. Krig föder inte fred. Ökad militarisering leder inte till ökad säkerhet. Historien lär oss; för att kunna bygga en så bred och stark anti-krigsrörelse som möjligt måste man stärka fredsrörelsen. Att ta kampen för att bryta nuvarande omänskliga världsordning är därför ett måste.

Kopiera länk