artikel

Satsa på HLR och hjärtstartare i Malmö stad

Vänsterpartiet vill se satsning på HLR och hjärtstartare inom vård- och omsorgsverksamheterna. Enligt HLR-rådet drabbas omkring 5000 personer årligen av plötsligt hjärtstopp i Sverige. Tillståndet kan drabba vem som helst, var som helst och när som helst. Tillståndet leder till död om inte behandling sätts in inom ett par minuter.

Behandlingen består av påbörjad hjärt-lungräddning och en elektrisk stöt från en hjärtstartare (en så kallad defibrillator). Årligen räddas ca 1300 personer till livet efter ett oväntat hjärtstopp, av dessa sker ca 500 fall utanför sjukhus.

– Vänsterpartiet anser att personal inom vård- och omsorgsverksamheterna behöver regelbunden HLR-utbildning och uppföljning samt att hjärtstartare bör finnas i alla kommunala verksamheter, säger Carin Gustavsson (V), ledamot i kommunfullmäktige.

Idag lämnar därför Vänsterpartiet in nämndinitiativ i Arbetsmarknads- och socialnämnden, Funktionsstödsnämnden samt Hälsa-, vård- och omsorgsnämnden. Där föreslås de respektive förvaltningarna få i uppdrag att undersöka förekomsten av hjärtstartare i samtliga verksamheter där personal och brukare vistas. I det fall hjärtstartare saknas uppdras de att införskaffa dessa samt undersöka hur HLR-utbildning är en del av det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Att vara förberedd på det oförberedda räddar liv!

Kopiera länk