artikel

Malmövänstern motionerar: Håll nere bostadskostnaderna!

Foto: Emmalisa Pauly

Skenande hyreskostnader och oseriösa bolag som tar ut miljardvinster istället för att hålla hyrorna nere skapar en ohållbar situation på bostadsmarknaden. Vänsterpartiet vill att Malmö stad tar sitt ansvar för bo-krisen genom att ge Malmö Kommunala Bostadsbolag, MKB, ett nytt uppdrag: Att köpa in äldre fastigheter som blir till salu och förvalta dessa med omsorg så hyrorna kan hållas på en låg nivå.

– Hyrorna i nybyggda lägenheter blir alltid dyrare än i äldre välskötta fastigheter och problemet växer när staten inte har en bostadspolitik som stödjer nyproduktion av lägenheter till rimliga priser. Vi måste därför göra vad vi kan på ett lokalt plan, säger Anders Skans (V) gruppledare och den ena motionären.

Malmö stad har det kommunala bostadsbolaget, MKB, till förfogande för att bedriva bostadspolitiska åtgärder. Kommunfullmäktige ger MKB uppdrag och styr verksamheten genom ägardirektiv.

– I de särskilda ägardirektiven står vilka uppdrag och vilken politisk vilja ägarna, vi Malmöbor, vill att bolaget arbetar efter, säger Anders Skans. 

– När hyresfastigheter blir till salu sker det ofta ombildningar till bostadsrätter eller att något privat fastighetsbolag köper upp dem och totalrenoverar med effekten att hyrorna skjuter i höjden. I dagsläget har vi dessutom en situation där hyresvärdar frångår praxis och hotar att dra sina hyresgäster inför hyresnämnden om de inte går med på att betala en dubbelhöjning av hyran, säger Emma-Lina Johansson (V) oppositionsråd och den andre motionären. 

Vänsterpartiet vill därför att MKB får ett nytt uppdrag, att köpa in äldre fastigheter som blir till salu och förvalta dessa med omsorg så hyrorna kan hållas på en låg nivå. Långsiktigt behövs denna inriktning för att det ska finnas hyreslägenheter i olika prisnivåer som gör att alla som vill har råd att bo i Malmö.

– Politiken måste ta ansvar för att människor har råd med ett hem, det här är ett steg på vägen mot en mer hållbar hyressmarknad där allmännyttan tar ett större ansvar för bostäder i sin helhet, avslutar Emma-Lina Johansson. 

Kopiera länk