artikel

Alla människors liv är lika mycket värda

Uttalande av Vänsterpartiet Malmös styrelse
Antaget 231011
Kontaktperson vid frågor: Tove Karnerud 072-3995804

 

Alla människors liv är lika mycket värda

De senaste dagarna har vi bevittnat en upptrappning av våldet i Israel-Palestina. Vi sörjer den tragiska förlusten av liv de senaste dagarna. Vi sörjer även alla som har förlorat sina liv de senaste 75 åren sedan staten Israel grundades. Vi fördömer attacker på civila från alla parter.

Palestinier har levt under en våldsam ockupation och apartheidsystem i flera decennier. Flera institutioner för mänskliga rättigheter har dokumenterat Israels system av förtryck och dominans av palestinier i Västbanken, Gaza och i Israel. Dagligen utsätts palestinier för bosättarvåld, förnedring och nedstängningar av den israeliska staten. Tusentals politiska fångar, även barn, har i åratal suttit inspärrade utan rättegång. Palestinier i Gaza har levt under en blockad som förnekar dem sina grundläggande mänskliga rättigheter.

Medan ledare världen över går ut och fördömer Hamas attack har samma ledare ignorerat Palestiniernas rättigheter, och Israels krigsförbrytelser, årtionde efter årtionde. Det är också samma ledare som ger sitt fulla stöd till Ukrainas befrielserörelse. Det är inget annat än hyckleri.

I internationell humanitär rätt anges Palestinas rätt till motstånd och försvar mot ockupation av deras land. Att ta de senaste dagars händelse utanför kontexten av det brutala och strukturella våld som Palestinier har kontinuerlig utsätts för, är att ignorera rotorsakerna till våldsamheter. Det är bara genom att adressera dessa orsaker: att alla människors rätt till liv i fred, som en varaktig fred kan skapas.

Medan Israel genomdriver en total belägring av Gaza, stänger av tillgång till el, vatten och mat, och förbereder sig för en militärinvasion, har vår regering bestämt sig för att pausa biståndet till Palestina. Detta är en fullständigt orimlig kollektiv bestraffning av det palestinska folket.

Vänsterpartiet Malmö fördömer också det hat och de hot som riktas som nu riktas mot såväl judar som palestinier runt om i världen. I vårt Malmö bor människor från alla jordens hörn och människor med alla religioner. Både den judiska och den muslimska minoriteten har en självklar plats i Malmö och ingen, oavsett religion, ska känna rädsla att utåt visa sin religiösa tillhörighet. Det är allas vårt ansvar att alla Malmöbor ska kunna leva i trygghet

Det bästa nu vore en snabb avmilitarisering och eldupphör. Sverige, EU och USA behöver ställa lika höga krav på Israels avhållande från våld som på Hamas. Vi hoppas att fler och fler höjer sina röster för ett fritt Palestina och att fler och fler ser att alla människors liv och frihet är lika mycket värda.

Kopiera länk