artikel

Budget 2024: Vi tar ansvar när SD-regeringen sviker

Vi är stolta över att kunna presentera ett stort antal förslag för att göra Malmö till en jämlik, solidarisk och hållbar stad där alla ska kunna känna hopp inför framtiden.

– Det är viktigt att ta lokalt ansvar när regeringen sviker nationellt. Vi fredar med denna budget de människonära verksamheter kommunen bedriver, som förskola, skola, vård och omsorg. Malmöborna förtjänar mer än nedskärningar. Jag är stolt över att Vänsterpartiet visar att det finns en solidarisk väg att gå, säger Emma-Lina Johansson (V) oppositionsråd och ledamot i kommunstyrelsen.

Den nuvarande statliga politiken är förutsättningen för kommunens budget. Malmö stads ekonomi påverkas oerhört mycket av rikspolitiken. I dagsläget har vi en regering vars politik framförallt gynnar rika och män, då måste vi på ett lokalt plan lägga en budget som motverkar den utvecklingen. Vänsterpartiets huvudalternativ till en ny ekonomisk politik är att staten ska föra en mer progressiv och omfördelande skattepolitik.

– När vi nu kan se att SD och regeringen hellre sänker skatten för de rikaste och prioriterar poolbyggen istället för skola, då höjer vi hellre kommunalskatten än äventyrar välfärden. Det är inte våra äldre, våra barn, unga, funktionsnedsatta eller de i behov av social omsorg, som ska behöva betala priset för högerns nedskärningspolitik. Då krävs det att vi lokalt tar ansvar, säger Anders Skans (V), gruppledare och ledamot i kommunstyrelsen.

Utgångspunkten för Vänsterpartiet är att det är Malmöbornas behov av en utbyggd välfärd som ska styra budgeten, inte tvärtom. Vi finansierar därför vår budget med en skattehöjning på 1 krona, det innebär 850 miljoner kronor mer till Malmös välfärd. En höjd skatt innebär att nivån på välfärden blir högre varje kommande år i förhållande till en oförändrad skatt. Det innebär en kvalitetsökning över tid, till skillnad från tillfälliga inkomstökningar som till exempel markförsäljning.

En skattehöjning med en krona innebär 115 kronor extra i skatt per månad för dig som tjänar 20 000, tjänar du 25 000 får du bidra med lite drygt 150 kronor extra. Den som har en månadsinkomst på 80 000 kronor får bidra med cirka 700 kronor extra i månaden.

– Vår budget är ett sätt att arbeta med sociala investeringar, ett exempel är att genom att ha en bra förskola och skola ger vi våra barn en möjlighet att få ett bra liv. Vår budget har som mål att omfördela för en ökad jämlikhet i Malmö, säger Emma-Lina Johansson.

Vänsterpartiet Malmös budget utgår från de beräkningar som Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) gjort gällande pris- och löneökningar, vi har också tagit hänsyn till befolkningsprognosen gällande ökningen av oss Malmöbor. Med detta som ett ekonomiskt golv, innebär det att vi garanterar samma nivå 2024 som 2023. Med anledning av det prekära ekonomiska läget i omvärlden och nationellt, ser vi att vi detta år inte kan göra några större satsningar.

– Vi ser dock till att nedskärningarna som styret gjorde i 2023 års budget återställs inom, skolnämnderna, hälsa, vård och omsorg, funktionsstöd, arbetsmarknads och socialnämnd samt kultur, säger Anders Skans.

Vänsterpartiet vill se prioriteringar från staden på t.ex. sänkta arvoden för heltidspolitiker, klimatsmart byggande av hyresrätter folk har råd att bo i, samt satsningar på förskola och skola. Hela budgeten finns här:

Kommunala budgetar

Kopiera länk