artikel

Uttalande av V och MP i Malmö med anledning av attacken i Gubbängen

Gemensamt uttalande från Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Malmö

Nyligen attackerades ett antifascistiskt möte som hade arrangerats av våra partier i Gubbängen, Stockholm. Uppgifter visar att det är en nazistisk attack och händelsen bör ses som terrorism.

Våra tankar finns hos mötesdeltagarna som utsattes för attacken och vi önskar att de snabbt återhämtar sig från detta trauma. De är värda sympatier, omtanke och stöd.

Det är ingen slump att Vänsterpartiet och Miljöpartiet var mål för den nazistiska attacken. Våra partier har länge stått upp mot odemokratiska krafter och vi har politiker som varje dag enträget arbetar mot all slags rasism.

Det är inte heller någon slump att attacken sker nu. De senaste åren vi sett en hårdare ton i det offentliga samtalet där redan utsatta grupper misstänkliggörs och utsätts för hatiska påhopp. Regeringen och Sverigedemokraternas repressiva och rasistiska politik skapar en acceptans och grogrund för växande rasism. Extremistiska grupper har flyttat fram sina positioner i nätforum med trakasserier, hot och förföljelse. Attentatsmännen i Gubbängen omvandlar dessa hatiska stämningar till direkt våld mot antifascister.

Ett av syftena med attacken är att tysta våra partier, men vi kan lova att det kommer att få motsatt effekt. Vi kommer att höja våra röster mot fascism, rasism och andra orättvisor. Vi kommer att fortsätta kampen för medmänsklighet, demokrati och för varandra. Vi kommer aldrig att tystna.

Tove Karnerud
Ordförande för Vänsterpartiet i Malmö

Bassem Nasr
Ordförande för Miljöpartiet i Malmö

Kopiera länk